VIJESTI / AKTUELNOSTI

Lamborghini Urus ST-X stiže ove godine

lamborghini

Lamborghini Urus ST-X Concept

lamborghini

Lamborghini Urus ST-X Concept

lamborghini

Lamborghini Urus ST-X Concept

U planu i hibrid

 

Saga o najjačoj izvedbi Lamborghini Urusa se ne završava. Nakon brojnih najava, glasina i polemisanja, čini se da je (konačno) donesena zvanična odluka. Trkaća izvedba Urusa, Urus ST-X, biće prvi Super SUV u svijetu trka.

 

Prema posljednjim izvještajima, ST-X će svoje premijerno predstavljanje doživjeti tokom ove godine. Sudeći po publikaciji, Maurizio Reggiani, šef Lamborghinijevog odjela za istraživanje i razvoj, izjavio je kako će Urus ST-X debitovati na finalnoj trci Lamborghini Super Trofeo svjetskog kupa. Finale se održava u Misanu u Italiji od 31. oktobra do 1. novembra. Reggiani je izjavio kako će biti održana i probna trka kako bi se predstavio i format takmičenja.

 

Urus ST-X će koristiti isti motor kao i cestovna izvedba. To znači da će pod haubom biti isti 4.0 litarski biturbo V8 motor sa 650 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Kako bi postigao poboljšanje performansi, Urus će biti značajno olakšan. Kada kažemo značajno, mislimo na skidanje čak 550 kilograma što dovodi ukupnu masu na 1.650 kg.

 

Pored trkaće izvedbe, Lamborghini razmatra i uvođenje hibridne verzije super SUV-a. Dobra stvar za Lamborghini je što Porsche Cayenne i Bentley Bentayga su već elektrificirani i Urusova platforma je praktično spremna za elektrifikaciju. Izazov će biti učiniti unikatnim ovaj SUV obzirom na to da je tržište već vidjelo slične modele.

15:43 | Jan 12, 2020

KOMENTARI (0)