SPORT / FORMULA 1

Leclerc: Kladio bih se na Ferrari u Melburnu

Ferrarijev novi vozač optimističan pred start sezone

 

Juče su završena predsezonska testiranja u Barseloni. Najbrža vremena su ostvarili Ferrarijevi i Mercedesovi vozači. Tu prije svega mislimo na Sebastiana Vettela, Lewisa Hamiltona i Charlesa Leclerca. Nekako, gledajući rezultate prve dvojice, nismo iznenađeni tim poretkom, međutim, prava zvijezda testiranja je Charles Leclerc.

 

U tek drugoj sezoni u Formuli 1, voziće za tim koji, uz Mercedes, svi smatraju favoritom za titulu. Njegova vremena su bila zapanjujuća, kao i broj krugova koje je napravio tokom svih osam dana testiranja. Ako je iko sumnjao u spremnost dvadesetjednogodišnjeg Leclerca, on je otklonio sve sumnje i potvrdio da je itekako spreman za velike stvari u Formuli 1.

 

Upitan da prokomentariše svoj učinak u Barseloni , Lecerc je rekao:

„Moj se dojam o bolidu nije promijenio od prvoga dana testiranja, bolid mi daje dobar osjećaj i već u prvih nekoliko metara vidjeli smo da je balanst dobar i taj se osjećaj nije promijenio. Što se tiče vremena po krugu mislim da nemaju veliku važnost. Nikad nećemo znati poredak na testiranjima i mislim da svi još uvijek imaju rezerve. Čak i s moje strane može bolje, i dalje moram učiti, ali krug za krugom osjećam se sve ugodnije.“

 

Njegov timski kolega, Sebastian Vettel, izjavio je kako Leclerc ima nešto drugačiji stil vožnje od njega, a isto je potvrdio i sam Leclerc:

“Da, ali mislim da svaki vozač ima svoj stil. Ono što je važno je da možemo obojica dati iste povratne informacije o ponašanju bolida. Teško je ići u detalje jer je riječ o malim detaljima, nešto na kočenju. Ali puno je toga što od njega mogu naučiti. Dijelimo isti cilj da poboljšamo bolid i naravno da radimo zajedno. A kad smo na stazi želimo jedan drugog pobijediti tako da mislim da nije prikladno pitati Seba za savjet. Ali mogu promatrati njegove podatke i način na koji radi sa timom, to su vrlo korisni aspekti.“

 

Na kraju, na direktno pitanje novinara da li bi se kladio na pobjedu Ferrarija u Melburnu, odgovorio je kratko i jasno:

„U ovom trenutku, zadovoljan sam. Da, kladio bih se na Ferrari u Melburnu.“

 

Sezona Formule 1 počinje za dvije sedmice u Australiji, a prvi slobodni treninzi su na rasporedu u petak, 15.3.2019. od 02:00 po našem vremenu.

13:22 | Mar 2, 2019

KOMENTARI (0)