SPORT / FORMULA 1

Leclerc najbrži u tijesnim kvalifikacijama na Monzi

Vozač Ferrarija osvojio najbolju startnu poziciju za sutrašnju trku

 

Monza nam je pružila možda i najneizvjesnije kvalifikacije ove godine. Konfiguracija staze je takva da favorizuje timove s najjačim motorima i najmanjim downforceom, ali sve to može nadoknaditi dobar timski rad i pružanje zavjetrine.

 

Ipak, i pored svega, najveće šanse za pole poziciju su imali vozači Ferrarija i Mercedesa koji imaju najkonkurentnije bolide na ovoj stazi te se najveća borba vodila između njihovih glavnih uzdanica – Lewisa Hamiltona i Charlesa Leclerca. Njih dvojica se smatraju i najvećim favoritima za pobjedu na sutrašnjoj trci obzirom na formu u kojoj se nalaze.

 

Na kraju, pole poziciju za sutrašnju trku je osvojio Charles Leclerc kojem je ovo druga uzastopna pole pozicija, a četvrta u karijeri. Nošen Ferrarijevom snagom i podrškom vjernih Tifosa, Leclerc je letio stazom i uspostavio dominaciju na Monzi. Mladi Monačanin nije bio najbrži samo na trećem treningu i Q2 dijelu kvalifikacija. Drugo mjesto je pripalo Lewisu Hamiltonu sa minimalnim zaostatkom za Leclercom. Treći je bio Valtteri Bottas čiji je zaostatak za Hamiltonom još manji. Četvrta pozicija je otišla u ruke Sebastiana Vettela čiji je krug jako upitan te još ne znamo da li će sudije ispitati regularnost njegovog vremena.

 

Sa pete i šeste startne pozicije kreće Renaultov dvojac. Daniel Ricciardo kreće sa pete, a Nico Hulkenberg sa šeste pozicije. Carlos Sainz je zauzeo sedmu poziciju. Upravo su Hulkenberg i Sainz bili akteri događaja koji je možda i odredio poredak u kvalifikacijama. Njih dvojica su izašli prvi na stazu i usporili cijelu kolonu, pri tom ne dozvoljavajući ostalima da ih prođu. Na kraju, samo je Sainz stigao da započne posljednji krug dok su svi ostali zakasnili da započnu mjereni krug.

 

Iza Sainza, na osmoj poziciji nalazi se Alex Albon u Red Bullu koji nije postavio vrijeme u kvalifikacijama. Lance Stroll u Racing Pointu će krenuti sa devete pozicije.

 

Sa desete startne pozicije krenuće Kimi Raikkonen. Finac ni danas nije imao sreće te je pored jučerašnjeg izlijetanja, dodao još jedno na samom početku Q3 dijela kvalifikacija. Pri izlijetanju je udario zadnjim krajem u zaštitni zid od guma te nije poznato da li je došlo do oštećenja pogonske jedinice i mjenjača.

 

Trka za Veliku nagradu Italije se vozi sutra, a start je zakazan za 15:10. Leclerc ima savršenu priliku da uveže dvije uzastopne pobjede i prekine Ferrarijev post na Monzi dug skoro 10 godina.

16:32 | Sep 7, 2019

KOMENTARI (0)