VIJESTI / AKTUELNOSTI

Lewis Hamilton želi kreirati posebnu ediciju modela AMG One

merc_amg_one

Mercedes-AMG One

merc_amg_one

Mercedes-AMG One

merc_amg_one

Lewis Hamilton i Mercedes-AMG One

Simboličnog naziva – LH Edition

 

Petostruki i aktuelni svjetski prvak Formule 1, Lewis Hamilton, važi za jednog od najvećih svih vremena. Svojim bravurama za volanom bolida F1 upisao se u historiju kao najuspješniji britanski vozač ikad, a Mercedesu je vratio slavu sa početka 50'-ih godina prošlog vijeka kada su „Srebrne strijele“ dominirale šampionatom.

 

Svi znamo za Mercedesovo čudo zvano AMG One. Hiperautomobil iz AMG-ovog odjela je zapravo ništa drugo nego cestovni bolid Formule 1. Ne, ne preuveličavamo. U automobilu se nalazi potpuno isti 1.6 litarski turbo V6 hibridni motor. Za prave znalce, radi se o Mercedesovoj PU106C pogonskoj jedinici koja je korištena 2016. godine u šampionskom bolidu W07.

 

Jedan od ljudi koji je direktno uticao na razvoj ovog automobila je i sam Lewis Hamilton.

„Još nikada ga nisam provozao, ali sam učestvovao u razvoju motora na što sam izuzetno ponosan. Osvojio sam šampionsku titulu sa istim tim motorom. Njegova upravljivost, isporuka snage, vozne karakteristike... Sve su to stvari na koje sam lično uticao. Kada dobijem taj automobil, biće sjajno!“, izjavio je Lewis.

 

Dotakao se i svoje ideje o posebnoj ediciji ovog automobila, nazvanoj „LH Edition“ u čast njegovih uspjeha sa Mercedesom.

„Želio bih da napravimo LH Ediciju ovog automobila. Već sam razgovarao sa ljudima u Mercedesu i oni još uvijek razmatraju moju ideju. Po mom mišljenju, osvojili smo brojne titule, nema smisla ne napraviti to. Ferrari je uvijek na svoje automobile stavljao naljepnice kojima su slavili svoje uspjehe na stazi. Mislim da i mi imamo na šta biti ponosni.“

 

Kakva bi zapravo LH Edicija trebala biti? Pa prema Lewisoj viziji, automobil bi dobio novi, glasniji izduvni sistem. Motor bi bio dodatno pojačan (1.200 KS je skromno za Lewisa). Nesiguran koliko bi Mercedes dao prostora za modifikacije na samoj karoseriji, Lewis bi rado dizajnirao i poseban bodykit za posebnu ediciju.

 

Nadamo se da će Mercedes dati zeleno svjetlo za izradu modela ove edicije. Složićete se sa nama: hiperautomobil kojeg modifikuje F1 prvak, to mora biti dobro.

20:22 | Feb 25, 2019

KOMENTARI (0)