VIJESTI / AKTUELNOSTI

Limitirane edicije Alfinih modela stižu u Ženevu

alfa_ltd_edt

Alfa Romeo Giulietta Veloce

alfa_ltd_edt

Alfa Romeo Stelvio Ti

alfa_ltd_edt

Giulia i Stelvio Quadrifoglio Racing

alfa_ltd_edt

Giulia i Stelvio Quadrifoglio Racing

Preporođena Alfa Romeo u Ženevu ne stiže „praznih ruku“

 

Ostalo je nešto više od sedam dana do početka Sajma automobila u Ženevi. Svi proizvođači nas zasipaju informacijama o novitetima sa kojima stižu u Ženevu. Uglavnom je to ista priča – ili predstavljaju novi model, ili je razvijen novi hibrid ili električno vozilo. A onda je tu Alfa Romeo. Oni ne predstavljaju ništa od navedenog.

 

Alfa Romeo je od ove godine ponovo zvanični F1 tim. Brend kojem je trkanje u krvi, ove godine se na velika vrata vraća tamo odakle su krenuli i u tu čast, nastala je limitirana serija Racing. A oznaku Racing nosiće dva modela koji su Alfu vratili u život, vratili joj staru slavu. Naravno, to su Giulia i Stelvio Quadrifoglio.

 

I Giulia i Stelvio u Racing izvedbi dolaze u bojama Alfinog novog bolida C38. Giulia i Stelvio Quadrifoglio Racing dobijaju i karbonski krov, Akrapovičev izduvni sistem od titanijuma posebno razvijen za Alfu da bi izvukli bolje performanse, ali iz Alfe nam ne daju nikakve zvanične podatke.

 

Unutrašnjost je u kombinaciji kože i alkantare. Sparco sportska sjedišta ukrašena su crvenim šavovima, dok je ručica mjenjača od karbona i izradio ju je Mopar. Kada je u pitanju „obuća“, Giulia je dobila 19“ felge, a Stelvio 20“ inčne koje dolaze na Pirelli Color Edition gumama.

 

Osim glavnih zvijezda, Alfa će prikazati i Stelvio Ti. Stelvio Ti dobija nešto drugačiju zadnju svjetlosnu grupu i širu upotrebu karbona, uključujući i karbonske retrovizore kao i prednju masku. Felge od 20“ su kombinovane sa žutim kočionim kliještima, a nazad se nalaze crni visokosjajni završeci izduvnog sistema. Pod haubom nije bilo promjena. Dvolitarski turbo benzinac i dalje razvija 276 KS i uparen sa osmostepenim automatikom od 0 do 100 ubrzava za 5,7 sekundi. Sličan paket dobiće i Giulia, pod nazivom Veloce Ti.

 

Alfa Romeo Giulietta takođe će dobiti svoje dvije edicije – Executive i Veloce. Edicija Executive je više stvar stila. Dolazi u Visconti zelenoj nijansi sa čokoladno smeđim enterijerom, uz male izmjene maske hladnjaka kao i svjetlosne grupe.

 

Veloce je pak, ono što svaka Alfa treba biti. Giulietta Veloce je zapravo performantna verzija Giuliette. Pod haubom je sada 2.0 litarski JTDM motor sa 167 KS uparen sa šestostepenim automatikom. Giulietta Veloce je dobila nove sportske branike, veće Brembo kočnice, 18-inčne felge, alkantara sjedišta i još mnogo toga.

09:25 | Feb 26, 2019

KOMENTARI (0)