VIJESTI / TUNING

Lister LFT-C je đavo na točkovima

lftc

Lister LFT-C

lftc

Lister LFT-C

lftc

Lister LFT-C

666 KS pod haubom kabrioleta

 

Lister Motor Company je britanska kompanija sa bogatom tradicijom učešća u autosportu. A najveću slavu su stekli sarađujući sa Jaguarom. Danas, Jaguar nema svoje timove kao osamdesetih godina prošlog vijeka, ali saradnja je i dalje živa. Lister sada ima ulogu tjunera Jaguarovih automobila. Njihova najnovija kreacija je kabrio izvedba modela F-type.

 

Lister LFT-C je nova kreacija Lister Motor Company, a kao bazu koristili su upravo Jaguar F-type. Kao da sam F-type SVR nije dovoljan, Lister je napravio još monstruozniji model koji je i jači i brži od fabričkog SVR-a. Fabrički F-type SVR pod haubom ima 5.0 litarski V8 motor sa kompresorom koji razvija 567 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 stiže za 3,5 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 312 km/h. Nakon opsežne nadogradnje, LFT-C ima „đavolskih“ 666 KS i dostiže 330 km/h. Naravno, sprint do stotke je takođe poboljšan za 0,2 sekunde te LFT-C postiže rezultat od 3,3 sekunde.

 

Lister je pored opsežnog tuninga motora, veliku pažnju posvetio i vizuelnom izgledu automobila. LFT-C je dobio novi prednji branik, prednji spliter, zadnji lip spojler, zadnji difuzor, proširenja iznad zadnjih točkova i naposlijetku, novi dizajn maske. Osim estetske uloge, zahvaljujući ovim promjenama, lako ćete razlikovati standardni F-type od LFT-C modela. Svi dijelovi su izrađeni od karbona kako bi sve bilo znatno lakše što ovaj automobil besplatno čini bržim.

 

CEO Listera, Lawrence Whittaker je izjavio:

„ Predstavljanje novog LFT-C je donekle i moj lični uspjeh. Oduvijek sam volio kabriolete, a zavolio sam ih zahvaljujući mom drugom automobilu, MG Midgetu. Čuveni smo po našim modelima Knobbly i Storm, ali LFT serija započinje novu eru za Lister i nastavlja našu historijsku povezanost sa Jaguarom koja je počela daleke 1957.“

 

Lister će izraditi samo 10 primjeraka LFT-C. Svi kupci će dobiti sedam godina garancije na svoje automobile, a cijena jednog iznosi 139.000 £ i prvi primjerci će izaći na cestu već ovog ljeta.

22:03 | Mar 20, 2019

KOMENTARI (0)