SPORT / WRC

Loeb furiozno započeo Reli Katalonija

Najveći reli vozač svih vremena vodeći nakon prvog dana

 

Prije samog početka relija u Španiji koji može imati i historijski značaj obzirom na to da bismo mogli dobiti novog svjetskog šampiona nakon šestogodišnje dominacije Sebastiena Ogiera. Svu pažnju smo usmjerili ka duelu Otta Tanka i Sebastiena Ogiera, a nekako smo zaboravili na činjenicu da je Sebastien Loeb neporažen na španskom tlu još od 2005. godine i pobjede sa Citroen Xsarom WRC.

 

Zašto ističemo upravo Loeba? Pa zato što je Loeb taj koji vodi nakon prvog, vjerovatno i najzahtjevnijeg dana relija u Španiji. Sa 45 godina i samo šest relija u WRC šampionatu ove godine, Loeb svakako ne bi trebao biti među favoritima na reliju u Španiji. Ipak, Francuz još jednom pokazuje zašto je najbolji te drži „lekcije“ o vožnji svojim znatno mlađim rivalima. Loebova vrhunska forma sigurno raduje Hyundai Motorsport koji se bori sa Toyotom za šampionsku titulu.

 

Drugo mjesto u generalnom plasmanu drži Thierry Neuville. Uzdanica Hyundai Motorsporta gotovo da nema nikakve šanse za vozačku titulu te je zajedno sa Loebom i Sordom u misiji osvajanja titule već ovog vikenda. Neuville je bio odličan tokom cijeloga dana, ali niko nije imao odgovor na Loebovo vrijeme na posljednjem, šestom brzinskom ispitu.

 

Treća pozicija pripada takođe vozaču Hyundai Motorsporta, domaćem asu – Daniju Sordu. Španac je u jednom momentu i vodio u generalnom poretku, ali je prvo mjesto počelo lagano da izmiče. Ipak, pobjeda je i dalje moguća, ali ono što je za tim mnogo važnije jeste da zadrže formaciju 1-2-3 u poretku.

 

Iza Hyundaijeve trojke, smjestila se Toyotina. Predvodi je sjajni Kris Meeke na četvrtom mjestu, koji je u jednom momentu skoro ispao iz konkurencije kada je njegov Yaris na doskoku ostao na samo dva točka. Ipak, Britanac se iskusno „izvukao“ i ostao u igri za pobjedu. Peti je Ott Tanak koji može opušteno da krstari do novih deset poena i prve šampionske titule u karijeri. Šesta pozicija je u rukama Finca, Jari Mattija Latvale koji privodi jednu prosječnu sezonu kraju

 

U samom dnu poretka deset najboljih nalaze se Fordovi vozači: Elfyn Evans na sedmom mjestu i Teemu Suninen na osmom. Deveti je Toyotina mlada uzdanica, Takamoto Katsuta u „privatnom“ Yarisu Tomi Makkinen Racinga, dok je deseta pozicija u rukama Madsa Ostberga u Citroenu C3 R5.

19:55 | Oct 25, 2019

KOMENTARI (0)