VIJESTI / PREMIJERE

Lotus predstavio Eviju – svoj prvi hiperautomobil

lotus

Lotus Evija

lotus

Lotus Evija

lotus

Lotus Evija

lotus

Lotus Evija

lotus

Lotus Evija

lotus

Lotus Evija

Prvo pa muško – čak 1.972 KS

 

Nakon višemjesečne najavne kampanje, Lotus je konačno predstavio svoj prvi hiperautomobil u historiji kompanije. Britanska kompanija je svoj prvi hiperautomobil predstavila putem interneta, objavivši prve zvanične fotografije Evije.

 

Osim što je prvi Lotusov hiperautomobil ikada, ovo je i prvi električni automobil koji je Lotus proizveo. Naziv automobila je prilično neobičan – Evija. Kada ga izgovarate, trebalo bi zvučati poput „Evaja“, što nas podsjeća na tematiku vezanu za „Game of Thrones“. U bukvalnom prevodu, Evija znači prvo postojanje. A nije slučajno da naziv automobila kreće slovom „E“ koje je neizostavno u svakom nazivu električnog automobila.

 

Dizajn automobila nas asocira na mješavinu Ferrarijevog i McLarenovog potpisa. Navikli smo da su Lotusovi automobili nešto specifičniji, ali i dalje ne umanjuje činjenicu da posjeduje onaj tipični Lotusov karakter. Najlakši opis dizajna Lotusa Evija je agresivan i dinamičan. Oštre linije izuzetno glatkih ploha automobila doprinose što boljim aerodinamičkim svojstvima.

 

Automobil pokreću četiri elektromotora čija pojedinačna snaga iznosi 493 KS, a u zbiru, isporučuju čak 1.972 KS. Snagu crpe iz baterija koje su centralno smještene za što doprinosi boljem rasporedu težine automobila. Od 0 do 100, Evija ubrzava za manje od 3 sekunde. To i nije podatak kojim se može pohvaliti obzirom na to da automobili sa manje snage imaju bolje vrijeme u sprintu do stotke. Što se maksimalne brzine tiče, ona iznosi oko 320 km/h, što ovaj automobil i dalje čini izuzetno brzim.

 

Evija će biti prilično rijetka. Svega 130 primjeraka je planirano da bude proizvedeno, a cijene će se kretati između 1,5 i 2 miliona eura. Proizvodnja Evije neće početi prije 2020. godine, a Lotus je spreman da počne primati narudžbe za svoj prvi hiperautomobil.

21:14 | Jul 16, 2019

KOMENTARI (0)