VIJESTI / AKTUELNOSTI

Lynk & Co 03 Cyan Concept je novi rekorder Nordschleifea

lynk

Lynk & Co 03 Cyan Concept

lynk

Lynk & Co 03 Cyan Concept

lynk

Lynk & Co 03 Cyan Concept

lynk

Lynk & Co 03 Cyan Concept

Koliko je relevantan rekord, sami procijenite

 

Honda Civic Type R je dugo vremena držala rekord na Norschleifeu za najbrži automobil s prednjim pogonom. Nedavno, rekord je oborio „ogoljeni“ Renault Megane R.S. Trophy-R koji ima isključivo prednja sjedišta, dok je zadnja zamijenio zaštitni kavez. Njegov rekord nije dugo trajao te ga je „skinuo“ potpuno nepoznati automobil.

 

Ukoliko pratite WTCR šampionat, čuli ste za Lynk & Co. Kineska kompanija egzistira od 2016. godine, a vlasnik kompanije je Geely, ista firma koja je vlasnik i Volva. U WTCR šampionatu se takmiče sa svojim modelom 03, a skoro identičan „civilni“ automobil je stigao na Nordschleife. Istini za volju, prijavljen kao koncept, Lynk & Co 03 je ipak „uništio“ rekord na Nordschleifu koji sada glasi 7 minuta i 23 sekunde.

 

Automobil pokreće 2.0 litarski turbo motor čija snaga iznosi 528 KS i 372 Nm obrtnog momenta. Snagu na prednje točkove prenosi šestostepeni sekvencijalni mjenjač sa paddleshiftom. Od 0 do 100 ubrzava za 4,4 sekunde, a postiže maksimalnu brzinu od 310 km/h.

 

Vozaču upućujemo iskrene čestitke na postignutom rezultatu, međutim, ono što nam „smeta“ je činjenica da rekord na Nordschleifeu gubi smisao. Možda ćemo naići na osude da je ovo plaćena propaganda te da favorizujemo Hondu, međutim mi samo iznosimo svoj stav i viđenje. Kao prvo, sama činjenica da se radi o konceptu dovodi u pitanje ovaj rekord te ga nikako ne možemo svrstati među serijske automobile koji jure Nordschleifeom.

 

Kao drugo, ukoliko bolje pogledate fotografije, jasno se vidi da automobil posjeduje zaštitni kavez što nam sugeriše da je i ovdje, kao u slučaju Meganea R.S. Trophy-R, riječ o olakšanom automobilu koji nema veze sa klasičnim, cestovnim koji ima kompletan enterijer. Koji je smisao obaranja rekorda? Otvara se pandorina kutija i brojna pitanja, ali ono glavno je šta bi bilo da je Honda svoj Civic Type R spremila na isti način kako bi auto bio lakši i brži?

 

Ostavljamo vam da sami prosudite, a do tad, pogledajte kako je izgledalo obaranje rekorda sa konceptnim Lynk & Co 03.

09:44 | Aug 26, 2019

KOMENTARI (0)