SPORT / WRC

Marcus Gronholm se vraća u WRC

Povratak na jedan od omiljenih relija

 

On se u ovaj šampionat vraća sa Toyotom Yaris WRC, a nastupaće na drugom po redu reliju ove sezone, reliju Švedska. Gronholm će nastupati kao samostalan takmičar, odnosno nastupaće za “Toyota Gazoo Racing”, ali ne kao dio fabričke ekipe.

 

Gronholm je najuspješniji vozač u historiji WRC Relija Švedska, ali se nada da bi mogao da ove godine dođe do još jedne pobjede, koja bi ga stavila ispred švedske reli legend, Stiga Blomqvista. Svjetski reli šampion iz 2000. i 2002. godine je želio da prošle godine, na njegov pedeseti rođendan nastupi na ovom, njemu omiljenom reliju, ali je zbog nedostatka automobila to bilo nemoguće. Tako je njegov zakašnjeli 50. rođendanski poklon došao ove sezone.

"Imam mnogo nezaboravnih uspomena sa ovog relija i upravo sam tu zabilježio svoju prvu pobjedu u WRC-u, 2000. godine. Ja sam stariji od ostalih takmičara i u skladu sa tim ću voziti. Mi startujemo iza ostalih posada, pa pretpostavljam da bismo ipak mogli da uradimo nešto dobro", izjavio je Gronholm.

 

On će nastupati sa svojim dobro poznatim suvozačem, Timom Rautiainenom. Za Gronholma ovo nije totalno nepoznat automobil. On je u promotivne svrhe nastupao na ulicama Relija Finske 2017. godine upravo u Yarisu WRC nove generacije. Tada je postavio drugo vrijeme, samo desetinku sporije od najbržeg takmičarskog vremena. Međutim on će ponovo testirati auto prije Švedske.

"Namjeravam da odvozim što više test kilometara da bih dobio što bolji osjećaj u automobilu. Neću gubiti vrijeme na lično podešavanje automobila, već ću dobiti podešavanja od ekipe za koja oni misle da će biti dobra”, jasan je Gronholm.

 

Šef Toyotinog tima, Makinen je rekao da se raduje što će njegov sunarodnjak voziti u Švedskoj.

"Mogao bi biti veoma brz, pogotovo u Švedskoj, koji je njegov omiljeni reli. Sa dodatnim testiranjem, mogao bi biti dobar i biće sjajno da ga vidimo na tom reliju nakon što ga je toliko puta osvojio”, izjavio je Makinen.

 

Izvor: rallymagazin.rs

03:46 | Feb 6, 2019

KOMENTARI (1)


miqkmtksbe

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

March 10th, 2021 - 7:26AM