SPORT / BH AUTOSPORT

Martin Kodrić pobjednik na 12h Bathursta

Jedan od najvećih uspjeha u karijeri mladog hrvatskog vozača

 

Koliko vas je čulo za Martina Kodrića? Ukoliko niste u krugu ljudi koji fanatično prate autosport, vjerovatno su male šanse da ste čuli za ovog super brzog momka iz Samobora. Zašto? Ni sami ne znamo. Vjerovatno činjenica da vozi kao profesionalni vozač za legendarni McLaren u GT šampionatima nije dovoljna za pravu podršku medija.

 

Ipak kada ste dovoljno dobri kao Martin Kodrić, za veliki uspjeh vam ne treba ničija podrška. Oslonite se sami na sebe i svojim kvalitetom stignete do vrha. A Kodrić je stigao do vrha u čuvenoj trci 12h Bathursta u klasi Silver. Kodrić je nastupao u McLarenu 720S GT3. On je automobil dijelio sa Australcem, Fraserom Rossom i Novozelanđaninom, Dominicom Storeyem. Oni su stigli čak do osme pozicije generalnog plasmana što ovaj rezultat čini još većim.

 

Ali, i ovoga puta izostala je nacionalna euforija. Ovo je uspjeh u rangu velikih pobjeda fudbalskih, rukometnih i vaterpolo reprezentacija, a možda čak i veći. Nažalost, Martin je dobio tek poneki tekst o svom velikom uspjehu na svjetskom nivou. Pravo je čudo ako se sjetimo dočeka Daniela Šaškina i Saše Bittermana koji su prošle godine uspješno stigli na cilj Relija Dakar. I dok mladi Kodrić pod zastavom Hrvatske niže uspjehe i ne zaboravlja odakle je, država je očito zaboravila na Martina.

 

Istu takvu situaciju imamo i u domaćem autosportu. Maćehinski odnos BIHAMK-a kao krovne institucije je prilično frustrirajući za sve mlade i perspektivne vozače koji nerijetko predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na velikim međunarodnim takmičenjima. Velike šanse dobiju tek oni čiji talenat i vozačke sposobnosti su daleko ispod ambicija samog vozača ili njegovih roditelja koji pak u autosportu vide samo šansu za ličnu promociju i ostvarivanje finansijske koristi.

 

Sve dok, grubo rečeno „grobari autosporta“ drže monopol nad savezom i visokim funkcijama u BIHAMK-u kao i njemu bliskim autoklubovima, ne naziremo svjetlost na kraju tunela bh. autosporta. U konačnici, Bosnu i Hercegovinu više neće predstavljati njeni najbrži i najtalentovaniji momci, etablirani vozači sa brojnim titulama i uspjesima iza sebe, već ćemo i dalje biti nacija koju će posmatrati s podsmijehom kada je budu predstavljali oni čiji se rezultati baziraju na donju polovinu poretka vozača.

16:58 | Feb 2, 2020

KOMENTARI (0)