VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mazda MX-30 stiže i sa rotacionim motorom?

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

Način da se poveća domet automobila bez ugradnje veće baterije

 

Mazda MX-30 je prvi potpuno električni model ovog japanskog proizvođača. Posvećenost motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ih je stavila u drugi plan kada je elektrifikacija u pitanju. U principu, razvojem novih tehnologija, Mazda je obesmislila elektrifikaciju i učinila SUS motore dovoljno čistim i efikasnim.

 

Na pomolu je novi patent iz Mazde koji će ponovo dići mnogo prašine, a naročito će biti „trn u oku“ aktivistima za zaštitu okoliša, jer nam se čini da je Mazda ponovo napravila genijalan izum koji će fosilna goriva i dalje zadržati u autoindustriji. Električni pogon će zadovoljiti „zelene“, a konvencionalni pogon ljubitelje „old school“ automobila.

 

Ali kakvu revoluciju sprema Mazda? Ni manje ni više, Mazda planira upariti rotacioni motor sa električnim! U ovom slučaju, rotacioni motor bi poslužio kao sekundarni pogon koji služi za povećanje dometa automobila. U Mazdi planiraju da izrade jedan prototip električne Mazde2 koja će koristiti sličan sistem, a ukoliko testiranja prođu dobro, rotacioni motor se i zvanično vraća u upotrebu.

 

Iako to nije povratak kakav smo očekivali, naročito nakon skica novog patenta, ipak možemo biti zadovoljni činjenicom da Mazda nastoji održati SUS motore u autoindustriji po svaku cijenu i ne dozvoljava da električni motori tek tako „preuzmu“ sve.

08:21 | Apr 8, 2020

KOMENTARI (0)