VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mazda predstavlja čisti dizel motor 2020.

Ko kaže da su dizelu odbrojani dani?

 

Mazda je jedan od proizvođača koji vjeruje da dizeli imaju budućnost. U redu, možemo slobodno reći i jedini proizvođač koji vjeruje u dizele i kontinuirano ih razvija s ciljem unaprijeđivanja ovih, nekada veoma popularnih, pogonskih jedinica. Dieselgate je bio i konačni „okidač“ za uništenje dizela. Mnogi proizvođači ga izbacuju iz upotrebe, a neki pronalaze načine da ga održe u životu.

 

Ključni igrač u opstanku dizela bi mogla biti Mazda. U vremenu kada svi gledaju ka hibridnim i električnim automobilima, Mazdin plan je blago ostao nezapažen, ali je itekako važan, što da ne i revolucionaran. Obzirom na to da Mazda ne namjerava odustati od dizelskih motora, oni razvijaju potpuno novu tehnologiju koju će koristiti u izradi nove generacije SkyActiv-D motora.

 

Pravac u kojem Mazda ide sa razvojem motora je unikatan te podjednako hrabar. SkyActiv-X motori kombinuju standardni sistem paljenja na svjećicu koji koriste benzinski motori sa sistemom paljenja pod kompresijom koji koriste dizeli. S novim dizelskim motorima možemo očekivati nešto slično, spoj nezamislivog.

 

„Ne odustajemo od dizela jer i dalje vjerujemo u njih. Od 2020. godine ćemo potpuno promijeniti pristup dizelima i primjeniti novi. Pokazaćemo svima kako dizeli mogu biti veoma efikasni i čisti.“, izjavio je Christian Schultze, šef Mazdinog evropskog odjela za istraživanje i razvoj.

17:29 | Oct 19, 2019

KOMENTARI (0)