VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mazda predstavlja svoj prvi električni auto

Radi se o crossoveru u coupe izvedbi sa unikatnim konceptom vrata

 

Prije samo nekoliko dana, Mazda je objavila teaser za njihov prvi električni automobil koji će ući u masovnu proizvodnju. Iako je tokom razvojnog perioda za testiranje korišten CX-30 sa tehnologijom električnog vozila, iz Mazde su istakli da se ovdje radi o potpuno novom vozilu i da će biti potpuno drugačiji od standardnih modela.

 

Kako su sami rekli, radi se o crossoveru u coupe izvedbi sa elegantnom, padajućom linijom krova. Novi električni automobil se drži Mazdinog Kodo dizajnerskog jezika koji je upotrijebljen i na posljednjoj generaciji Mazde 3, kako u kompaktnoj, tako i u sedanskoj izvedbi automobila. Iz Mazde su obećali kako ćemo dobiti originalan dizajn uz beskompromisno jednostavnu formu automobila i coupeovsku kabinu.

 

Ipak, ono što nas je ponajviše zainteresovalo je unikatni koncept vrata koji se spominje u tekstu. Mazda pravi uzbudljive automobile sa atraktivnim dizajnerskim rješenjima, ali ovoga puta bi mogli nadmašiti sami sebe pošto nas po svemu sudeći očekuje nešto neviđeno.

 

Što se tehničkih detalja tiče, ne znamo mnogo toga. Prototip koji je zvanično nazvan e-TPV je imao paket baterija od 35,5 kWh i elektromotor čija snaga iznosi 141 KS i 265 Nm obrtnog momenta. O dometu još nema podataka, no sve ćemo ubrzo saznati. Preciznije, već za pet dana, Mazda će predstaviti svoj električni crossover u Tokiju.

13:21 | Oct 18, 2019

KOMENTARI (0)