VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mazda razmišlja o povratku MPS-a?

Performantna Mazda 3

 

Krajem prošle godine, Mazdin šef Akira Marumoto je govorio kako im performantna izvedba njihovog popularnog hatchbacka, modela 3, nije ni u planu. Sada je april, od tada je prošlo par mjeseci, a čini se da su u Mazdi promijenili ploču.

 

Najnovije informacije iz Mazde govore kako je vrlo moguće da će „trojka“ dobiti svoju sportsku, kako kažu „hyper“ izvedbu. To bi značilo da bi se veoma popularna Mazda 3 MPS mogla vratiti na velika vrata. Hot hatch izvedba sa oznakom MPS, proizvodila se u prve dvije generacije i tada je važila za jedan od najboljih hot hatch automobila. Osim što je bila i dalje praktična kao obična izvedba, MPS je bio munjevito brz, imao je strašno ležanje. Prvu generaciju modela su nerijetko upoređivali sa Mitsubishi Lancerom Evolution i Subaru Imprezom WRX STI, jer je posjedovao sve kvalitete kao i pomenuti modeli, ali za mnogo manje novca.

 

Nova Mazda 3 MPS bi imala 2.5 Skyactiv-G četverocilindarski motor koji razvija 250 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Motor bi bio preuzet iz Mazde CX-9. Ono što je bitna razlika u odnosu na prve dvije generacije MPS-a, jeste pogon. Stari MPS je imao pogon samo na prednje točkove, međutim, zbog velikog obrtnog momenta, u Mazdi su odlučili da performantni model treba dobiti pogon na sva četiri točka.

 

Cilj je stvoriti automobil koji će biti podjednako dobar na stazi, ali i u svakodnevnom životu. Iz Mazde kao referencu uzimaju Volkswagen Golf GTI koji je i praktičan i brz istovremeno. Ako iz Mazde dadnu zeleno svjetlo za proizvodnju nove Mazde 3 MPS, gotovo je sigurno da neće stići u Evropu zbog prestrogih normi o emisiji gasova.

09:37 | Apr 12, 2019

KOMENTARI (0)