VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mazda razvija sportski RX-9?

Skica novog patenta nas upućuje na novi sportski automobil

 

Mazda je objavila skice novog dizajnerskog pristupa kada je u pitanju šasija automobila. Skice patenta prikazuju formu sa motorom smještenim naprijed u sredini, a sve se zasniva i podređuje što manjoj masi vozila kao i same šasije. Obzirom na to da je patent spreman, postavlja se pitanje za koji automobil bi se koristio?

 

Ono što nam se nameće kao logičan ishod jeste nasljednik Mazde RX-8, Mazdinog sportskog modela sa čuvenim Wankelovim motorom. Stari Wankelov motor je praktično „mrtav“, ali obzirom na veoma mali prostor za motor, vrlo je moguće da Mazda razvija novi, kompaktni rotacioni motor te bi se na taj način održala tradicija koja je započeta s modelom RX-7.

 

Kao što smo rekli, cilj je smanjiti masu koliko god je to moguće, a da bi se to postiglo, iz Mazde planiraju kombinovati aluminijum, kao i plastiku ojačanu karbonskim vlaknima čime se dobija željena čvrstoća, a pri minimalnoj masi. Ukoliko se koncept Wankelovog rotacionog motora vrati u život, Mazda i za to ima potpuno novi patent koji uključuje i upotrebu turbo punjača za postizanje boljih performansi, ali i bolju efikasnost motora.

 

Očekuje nas uzbudljiv period kada su Mazdini automobili u pitanju, a moramo priznati da smo nestrpljivi kada je u pitanju novi sportaš jer Mazda uvijek donosi nešto novo i inovativno, te nas zanima koliko će njihov sportaš (ukoliko ga bude) biti konkurentan u odnosu na ostale slične modele.

01:21 | Sep 20, 2019

KOMENTARI (0)