VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mazda u trci s vremenom

mazda

Mazda RX-Vision

mazda

Mazda RX-Vision

mazda

Mazda RX-Vision

mazda

Mazda RX-Vision

San o novom sportskom automobilu s Wankel motorom i dalje živi

 

Vrijeme odmiče, a Mazda i dalje čezne za rotirajućim, Wankel motorima. Posljednja Mazda koju je pokretao takav motor bio je sportski model RX-8, a obzirom na sve strože norme o ekologiji i efikasnosti motora s unutrašnjim sagorijevanjem, izvorni koncept Wankel motora nema mjesta u ponudi.

 

Ipak, u Mazdi su svjesni svih izazova s kojima se susreću, ali su pored svega željni da u svoju ponudu vrate motor koji je karakterističan za njih. U trenutnoj ponudi, nemaju niti jedan sportski automobil, a to bi se moglo promijeniti uskoro. Ono čega su svjesni u Mazdi je i činjenica da je sve manje vremena za ovaj projekat, te kako sami kažu, u trci su s vremenom.

 

„Jasno mi je da sat otkucava i da se okruženje može promijeniti. Moramo vidjeti da li će budućnost dočekivati sportske automobile raširenih ruku. U to nismo sigurni te smo u trci s vremenom.“, objasnio je Ikuo Maeda.

 

Ranije smo pisali o patentima koje su razvili u Mazdi te objavili otkrivene skice istog. Za sada, sve ostaje u domenu špekulacija, čak i pored činjenice da je viđen stari RX-8 koji je testiran na Nurburgringu. Povratak legendarnog rotirajućeg koncepta motora bi nažalost mogao ostati samo san, ali od Mazde možemo očekivati i neočekivano. Vrijeme će pokazati sve.

12:24 | Oct 27, 2019

KOMENTARI (0)