VIJESTI / PREMIJERE

McLaren Elva M1A slavi bogatu trkačku historiju

mclaren

McLaren Elva M1A

mclaren

McLaren Elva M1A

Impresivni superautomobil u retro bojama

 

McLaren je prošle godine predstavio novi ekskluzivni model – McLaren Elva. Automobil bez krova i prozora, dvosjed, superautomobil – tako bi ukratko glasio opis ovog automobila. I čim nosi McLarenov znak, možemo naslutiti da se radi o nečemu ekstremnom i super brzom. Sada su u MSO pripremili posebnu ediciju ovog modela koja slavi McLarenovu bogatu trkačku historiju. Edicija nosi naziv M1A.

 

Inspiraciju za novu ediciju, MSO je crpio iz originalnog McLarena Elva iz 1964., a kojeg je vozio osnivač kompanije, Bruce McLaren. Te davne 1964. godine, Elva je bio najbrži automobil na trci Canadian Sports Car Grand Prix. Automobil je kontinuirano obarao rekorde kruga – čak sedam puta, a zatim ga izjednačavao dodatna četiri puta.

 

Moderni McLaren Elva nije drugačiji. Ponovo su napravili vrhunski speedster, ovoga puta koristeći najmodernije tehnologije današnjice i materijale. McLaren Elva je izrađen u velikoj mjeri od karbonskih vlakana kako bi se maksimalno uštedilo na masi automobila. Pod haubom je 4.0 biturbo V8 motor koji razvija 804 KS i „ispaljuje“ ovaj automobil od 0 do 100 za manje od tri sekunde.

 

Kada je izvorno predstavljen, McLaren je objavio cijenu od 1,69 miliona dolara uz mogućnost modifikacije kroz usluge MSO. Proizvodnja automobila je ograničena na svega 399 primjeraka, a sa specijalnom edicijom, McLaren prepliće moderne tehnologije sa velikom dozom nostalgije.

07:56 | Mar 12, 2020

KOMENTARI (0)