VIJESTI / AKTUELNOSTI

McLaren najavio ekstremni speedster

mclaren

McLarenov speedster

mclaren

McLarenov speedster

Broj primjeraka će biti ograničen

 

McLaren razvija novi dvosjed, speedster sa otvorenim kokpitom koji će biti fokusiran na pružanje izuzetno uzbudljivog iskustva u vožnji. Bio bi to šesti model u McLarenovoj „Ultimate“ seriji automobila. Shodno tome, novi model će biti proizveden u ograničenom broju primjeraka, a „šuška se“ o cijeni od čak 1,7 miliona eura.

 

Sudeći prema izvorima bliskim McLarenu, nova mašina iz limitirane serije će pripadati liniji automobila u koju spadaju Senna i Speedtail. Dok je Senna dizajniran da vozaču ponudi iskustvo vožnje trkaćeg automobila, a Speedtail razvijen kako bi postizao što veće brzine uz maksimalnu aerodinamičku efikasnost, novi speedster će biti fokusiran na užitak u vožnji. Možemo očekivati znatno „emotivniji“ i zabavniji McLaren, ali to ne znači da će performanse automobila biti kompromitovane.

 

Još neimenovani automobil će biti prvi u historiji McLarena sa otvorenim kokpitom. Mnogi su ovaj potez vidjeli kao direktno bacanje rukavice u lice Ferrariju i njihovim speedsterima Monza SP1 i SP2. Automobil će koštati i približno isto kao i Ferrarijevi modeli pa će to biti prava borba za kupce.

 

Plan je da automobil pokreće McLarenov prepoznatljivi 4.0 biturbo V8 motor. Isti taj motor možete naći i u Speedtailu i u Senni. U Speedtailu on razvija 1036, a u Senni 789 KS. Očekuje se da njegova snaga u ovom automobilu bude najmanja, odnosno nešto manja nego u Senni. Takođe, iz McLarena ne namjeravaju elektrifikovati ovaj automobil kao druge iz Ultimate serije.

 

Datum predstavljanja nije određen. Vjeruje se da će njegova proizvodnja početi po završetku proizvodnje Speedtaila koji će biti izrađen u 106 primjeraka. Njegova proizvodnja počinje krajem ove godine, nakon završetka proizvodnje Senne GTR. To nam sugeriše da bi ovaj automobil mogao stići krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

08:19 | Jul 25, 2019

KOMENTARI (0)