VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mclaren ne želi praviti SUV model

U Wokingu su odlučni da ne prate trendove

 

Legendarni britanski proizvođač, Mclaren, ne pomišlja na izradu SUV modela. I dok gotovo svi proizvođači imaju, ili će ubrzo predstaviti svoj prvi SUV, Mclaren želi ostati dosljedan sebi i tradiciji koju njeguje.

 

Mclaren želi da pravi beskompromisne automobile, a SUV model u njihovoj ponudi značio bi kompromis. Riječi su to Marka Robertsa, Mclarenovog šefa dizajna. Roberts je ovo izjavio uoči sajma u Torontu dodavši:
„Mi našim kupcima nudimo istinski užitak u vožnju. Za nas, to znači izrada beskompromisnih automobila, kakvi su svi naši modeli. SUV nam to ne dozvoljava i nemoguće je imati užitak u vožnji jednog SUV-a.“

 

Prije pet godina, Mike Flewitt, šef kompanije je rekao da je Mclaren brend koji izrađuje sportske automobile i da je upravo to ono što će i ostati. Ipak, brojni brendovi slični Mclarenu su se odlučili na izradu SUV modela kako bi ostvarili što veći profit. Mclaren ne mari za to i postavlja neke svoje ciljeve i izazove. Plan kompanije je da do 2025. godine predstavi 18 novih modela, a implementacija hibridnog i električnog pogona je takođe jedan od prioriteta.

 

Iako je Mclaren trenutno odlučan da ne želi napraviti SUV, uvijek postoji i „nikad ne reci nikad“. Ne tako davno, 2016. godine, pokojni Sergio Marchionne, šef Ferrarija je rekao: „Nećemo napraviti SUV. Ako to neko želi, prvo neka me upuca.“. Tri godine kasnije, sve se glasnije govori o Ferrarijevom SUV modelu, a prototip se uveliko testira. Isto tako, iz brenda Rolls-Royce je krajem 2013. godine došla informacija da nema govora o njihovom SUV-u. Sada je tu Cullinan.

14:35 | Feb 19, 2019

KOMENTARI (0)