VIJESTI / AKTUELNOSTI

McLaren P1 će dobiti nasljednika 2024. godine

mclaren

McLaren P1

mclaren

McLaren P1

mclaren

McLaren P1

Nasljednik impresivnog hiperautomobila biće hibrid

 

McLaren P1 je predstavljen u Ženevi 2013. godine. Tada smo po prvi put vidjeli „sveto trojstvo“ hiperautomobila kada su na istom mjestu i u isto vrijeme debitovali Ferrari LaFerrari, Porsche 918 i upravo McLaren P1. Novi model iz McLarenove Ultimate Serije vozila stiže za četiri godine i biće elektrifikovan.

 

CEO McLarena, Mike Flewitt, potvrdio je da će nasljednik McLarena P1 biti hibrid, ali nije dao detalje o pogonskoj jedinici. Nakon otkazivanja ženevskog sajma, Flewitt je najavio da će automobil biti ili hibridni ili potpuno električni. Ipak, Flewitt je sada bio konkretniji i pohvalio električne automobile.

 

„Sviđaju mi se električni automobili. Vozio sam ih dosta u zadnje vrijeme. Dosta su okretni, prefinjeni i imaju nevjerovatne performanse“. Ono što je veliki minus je vrijeme punjenja tih automobila koje je izuzetno dugo i ograničavajuće.“

 

Po svemu sudeći, nasljednik modela P1 će koristiti podijeljeni hibridni pogon. Prednju osovinu će pokretati elektromotor, dok će snagu na zadnju osovinu slati konvencionalni benzinski motor. Elektrifikacija novog modela predstavlja izazov za inžinjere, ali ni blizu velik kao kreiranje potpuno električnog automobila. Ovime, McLaren će i dalje ostati dovoljno lagan i sportski automobil za pravi užitak u vožnji.

13:26 | Apr 13, 2020

KOMENTARI (0)