VIJESTI / AKTUELNOSTI

McLaren Speedtail je najbrži Mclaren ikada

mclaren

McLaren Speedtail

mclaren

McLaren Speedtail

mclaren

McLaren Speedtail

mclaren

McLaren Speedtail

Stari kralj je mrtav, živio novi kralj

 

McLaren je upravo krunisao novog brzinskog kralja. Prototip produkcijske verzije modela Speedtaila je postigao brzinu od 403 km/h što ga čini najbržim McLarenovim modelom u historiji. Mjesto radnje je bila pista u Kennedy Space centru na Floridu. Prijašnji rekord je držao legendarni F1 sa 386,4 km/h.

 

Glavni McLarenov testni vozač, Kenny Brack, „pilotirao“ je Speedtailom i pri tom 30 puta ponovio istu maksimalnu brzinu na pisti dugoj 4,8 kilometra. Posljednji brzinski test je zapravo bio i zaključni za ovaj opširni program koji je kompanija provodila posljednjih par mjeseci. Testiranja su provedena takođe u Španiji, kao i Njemačkoj.

 

„Speedtailov testni program smo završili kontinuiranim testiranjem maksimalne brzine sa višestrukim ostvarivanjem istog rezultata. Uradili smo to na lokaciji koja je usko povezana s pomjeranjem granica ekstremnih performansi i inžinjerske učinkovitosti.“, izjavio je Mike Flewitt, CEO McLarena.

 

„Speedtail je uistinu nesvakidašnji automobil koji utjelovljuje McLarenov duh i savršeno prikazuje našu posvećenost postavljanju novih standarda po pitanju performansi superautomobila i hiperautomobila.“

 

McLaren Speedtail koristi 4.0 litarski biturbo V8 motor od 1.055 KS i 1.150 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 potrebno mu je oko 2,5 sekundi, a 300 km/h postiže za manje od 13 sekundi. Isporuke Speedtaila kreću u februaru 2020. godine, a biće proizvedeno samo 106 primjeraka širom svijeta. Cijena jednog će iznositi 1,970.000€, a svih 106 je već rasprodano.

21:11 | Dec 24, 2019

KOMENTARI (0)