SPORT / WRC

Meeke najbrži na shakedownu u Velsu

Počinje „najblatnjavija“ reli predstava na svijetu

 

Ovog vikenda se vozi Reli Vels. Sedamdeset peto izdanje relija započinje konačni rasplet sezone WRC šampionata u kojoj su se na čelnoj poziciji smjenjivali Sebastien Ogier, Ott Tanak i Thierry Neuville. Njih trojica su samo tri relija prije kraja sezone raspoređena u 30 bodova, a sve se vrlo lako može preokrenuti te da trenutno trećeplasirani Neuville, Australiju napusti kao šampion svijeta. Reli nikada ne možete predvidjeti.

 

Jutros su posade odradile prvo „razgibavanje“ u velškim šumama. Shakedown je počeo u 09:00 po našem vremenu, a prvi je Gwydirom prošao vodeći u šampionatu, Ott Tanak. Toyotina uzdanica vodi 17 poena ispred drugoplasiranog Sebastiena Ogiera, a pred njim je veoma težak posao.

 

Najbrže vrijeme na shakedownu je ostvarila posada Kris Meeke / Sebastian Marshall u Toyoti Yaris WRC. Britanac vozi na domaćem terenu, a prve uspomene na ovo takmičenje sežu daleko u njegovo djetinjstvo kada je gledao svoje uzore. Drugi su bili povratnici u šampionat. Nakon tri propuštena relija, Elfyn Evans i Scott Martin su ponovo sjeli u Ford Fiestu WRC i zabilježili odlično, drugo vrijeme shakedowna. Čini se da povreda leđa nije ostavila nikakve posljedice te je Velšanin fizički potpuno spreman za sve izazove koji su pred njim ovog vikenda. Treće mjesto je zauzela šampionska posada zadnjih šest godina – Sebastien Ogier i Julien Ingrassia u Citroenu C3 WRC. Oni su apsolutni rekorderi po broju pobjeda, sa čak 5.

 

U WRC 2 Pro kategoriji, najbrži je bio lider Kalle Rovanpera sa svojom Škodom Fabijom R5 Evo. Druga pozicija je pripala Madsu Ostbergu u Citroenu C3 R5, dok je treći bio Gus Greensmith u Ford Fiesti R5 Mk2. Čak 24 posade sa automobilima R5 specifikacije će se takmičiti u Velsu, a najveću pažnju izaziva sukob „novih klinaca“. S jedne strane imamo Rovanperu u Fabiji R5 Evo, dok je njegov glavni izazivač ovog vikenda za pobjedu u RC2 klasi Oliver Solberg u Volkswagen Polu GTI R5. Sin svjetskog prvaka iz 2003. je nevjerovatno brz i talentovan, te će ovaj reli označiti mogući početak velikog rivalstva u budućnosti.

 

Večeras kreće zvanično takmičenje sa prvim brzinskim ispitom Oulton Park u 20:08, dok pravi izazovi počinju sutra ujutro.

12:35 | Oct 3, 2019

KOMENTARI (1)


ujbsgwxihf

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

March 15th, 2021 - 9:21AM