VIJESTI / AKTUELNOSTI

Megane R.S. Trophy R postavio novi rekord Nordschleifea (VIDEO)

renault

Renault Mégane R.S. Trophy-R

renault

Renault Mégane R.S. Trophy-R

renault

Renault Mégane R.S. Trophy-R

renault

Renault Mégane R.S. Trophy-R

Renault započeo novi rat

 

Honda Civic Type R FK8 više nije najbrži hot hečbek na svijetu. Tu titulu je preuzeo Renault Megane R.S. Trophy R. Renault je objavio onboard snimak na kojem se vidi kako ovaj automobil doslovce „leti“ čuvenim zelenim paklom. Plan je da se napravi svega nekoliko stotina primjeraka, a premijerno predstavljanje će biti upriličeno ovog vikenda na šestom trkaćem vikendu Formule 1 koji se vozi u Monaku.

 

Za volanom se nalazio Laurent Hurgon, vozač koji je radio na razvoju R.S. Trophy verzije Meganea druge generacije, a prvi je vozač koji je s automobilom na prednji pogon spustio vrijeme ispod 8 minuta. Sada je srušio, do sada nedodirljivi rekord Honde Civic Type R. Novi rekord glasi 7 minuta, 40 sekundi i 1 desetinka. Za Trophy R model, Renault je izabrao 1.8 turbo motor od 296 KS, baš kao i standardni Megane Trophy, ali i 400 Nm obrtnog momenta.

 

Ključ njegove brzine je zapravo veliko smanjenje mase automobila, a iz Renaulta nisu pojasnili kako je došlo do gubitka čak 130 kg. Evidentno je da Megane R.S. Trophy R nema zadnja sjedišta, a vrlo je vjerovatno da su korišteni lakši materijali za izradu karoserije, kao i pleksiglas umjesto običnih stakala. U Renaultu su dodatno poboljšali i aerodinamiku automobila, a unaprijedili su i pogonske osovine.

 

Honda je sada pod pritiskom. Njihov stari rekord je popravljen za 3,7 sekundi. Japanski gigant uveliko sprema unaprijeđenje Civica Type R. Još uvijek nije poznato koje nadogradnje dolaze s novim CTR-om, ali će morati dobro promisliti o tome šta je potrebno unaprijediti kako bi ovaj automobil ponovo bio na tronu.

19:15 | May 21, 2019

KOMENTARI (0)