VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mercedes-AMG GT 73 debituje 2020.

Hibridni GT sedan stiže sa 800 KS

 

Mercedes je pred sami kraj 2019. godine objavio video u kojem se istovremeno osvrće na godinu iza nas, ali i najavljuje ono što nas očekuje u 2020. Kao savršen start u novu 2020. godinu, u videu je prikazan start kamufliranog GT 73 modela i dok automobil odmiče, pojavljuje se poruka koja govori „Mi definišemo budućnost performansi“.

 

Model GT 73 će očigledno biti produkcijska verzija originalnog AMG GT Koncepta i biće novi model u vrhu ponude. Kao i u ostalim verzijama automobila, snagu isporučuje 4.0 litarski biturbo V8 motor koji će dodatnu snagu dobijati i iz elektromotora koji će biti montiran na zadnju osovinu. Baterija bi trebala biti dovoljno velika za prosjek električne autonomije.

 

Ukupna snaga hibridne pogonske jedinice bi trebala iznositi oko 800 KS što je značajno povećanje u odnosu na trenutno najjači model u ponudi GT 63 S i njegovih 630 KS. Vrlo vjerovatno je da će se koristiti već postojeći 9-stepeni automatski mjenjač, uz dodatne preinake kako bi bio adekvatno uparen sa hibridnom pogonskom jedinicom.

 

Vjeruje se da će uz ovakvo povećanje snage GT 73 biti osjetno brži. Kada su u pitanju vremena ubrzanja od 0 do 100, ovaj snažni AMG bi trebao juriti u okviru dvije sekunde, dok će krivine savladavati s lakoćom zahvaljujući 4Matic sistemu koji će nuditi pozamašno prijanjanje. Još uvijek nije poznato kada će biti predstavljen GT 73. Jasno je da će stići 2020., a sumnja se da će njegova premijera biti u Ženevi već u martu.

22:02 | Dec 27, 2019

KOMENTARI (0)