VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mercedes-AMG GT Black Series će biti najbrži AMG ikada

mercedes

Mercedes-AMG GT Black Series

mercedes

Mercedes-AMG GT Black Series

mercedes

Mercedes-AMG GT Black Series

mercedes

Mercedes-AMG GT Black Series

Razvoj uveliko traje, a novo izdanje AMG GT modela biće najbolje do sada

 

Na internetu su se pojavile nove fotografije modela AMG GT Black Series. Najekstremnija verzija ovog modela do sada stiže naredne godine, a prema riječima čelnika AMG-a, Black Series će biti najbrži AMG-ov model ikada. Pri tom, ne misle isključivo na maksimalnu brzinu automobila, već na njegove ukupne performanse i vrijeme kruga na Nordschleifeu.

 

Kao baza za Black Series verziju, koristi se standardni AMG GT R kao i njegov 4.0 litarski biturbo V8 motor. Ipak, da bi mogao nositi oznaku Black Series koja nam jasno govori o kakvoj zvijeri je riječ, obični GT R je morao proći kroz brojne modifikacije, kako šasije, tako i motora.

 

AMG GT Black Series će imati znatno unaprijeđen aerodinamički paket. Po uzoru na novi GT3 model, Black Series koristi veću Panamericana masku hladnjaka za što bolje hlađenje motora, a prednji branik, kao i bočni paneli su potpuno izmijenjeni s ciljem da se obezbijedi što bolji protok zraka i usmjeri na pravo mjesto za veću aerodinamičku efikasnost. Najupečatljivija promjena u odnosu na sve ostale verzije AMG GT modela jeste masivno zadnje krilo koje održava pritisak na zadnjem kraju i doslovno ga drži zalijepljenim za cestu.

 

Kako bi bio dostojan rival radikalnom Porscheu 911 GT2 RS, potencijal AMG-ovog 4.0 litarskog biturbo V8 motora morao je biti iskorišten u potpunosti. Trenutno, najsnažnija verzija tog motora isporučuje 630 KS, a glasine koje kruže internetom govore da bi u AMG GT Black Series modelu, njegova snaga mogla biti između 680 i 700 KS! Ne samo da će biti najbrži, već i najsnažniji AMG u ponudi. Tako će vjerovatno ostati sve dok AMG One ne stigne na tržište.

 

Black Series će označiti početak labuđeg pjeva aktuelnog modela GT. Mercedes je posljednji put ponudio Black Series 2013. godine sa modelom SLS čime je nagoviješten skori kraj SLS-a i dolazak novog modela.

10:26 | Sep 19, 2019

KOMENTARI (0)