VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mercedes gasi X-klasu?

Prema izvještajima, krivac je nedovoljna potražnja

 

Sve je išlo odlično, po planu za Mercedesov prvi pickup u historiji. Kada je predstavljen, bio je izuzetno dobro prihvaćen, a automobil je dobio i snažni V6 motor. Iz njemačkog giganta su najavljivali i varijantu sa V8 motorom, kao i produženu verziju, ali čini se da će sve ostati na najavama i glasinama. Prema posljednjim izvještajima, Mercedes će zaustaviti proizvodnju modela i tako ugasiti X-klasu.

 

Koliko god to nevjerovatno zvučalo, u Daimleru nastoje smanjiti troškove i optimizirati profit kompanije. Među prvim žrtvama, trebala bi biti X-klasa. Sa svega 16.700 prodatih primjeraka u Evropi, Australiji i Južnoj Africi prošle godine, model je ostvario rezultate daleko ispod očekivanja, te ne stvara dovoljno prihoda kompaniji. Ništa nije potvrđeno zvanično, ali partnerstvo Renault Nissan Alijanse sa Daimlerom bi moglo odigrati veoma važnu ulogu u finalnoj odluci.

 

Ono što je bio veliki problem X-klase, jeste činjenica da je „ispod kože“ X-klasa bio zapravo Nissan Navara. Tehnički, X-klasa i Navara su identični automobili, ali je X-klasa mnogo skuplja. Osnovna cijena ovog automobila iznosi oko 37.294€, a najjače izvedbe sa V6 motorima nisu jeftinije od 48.790€. Da li su ovo samo glasine, ili će X-klasa ipak preživjeti, pokazaće nam vrijeme. Ranija iskustva su nam pokazala da izreka „gdje ima dima, ima i vatre“, dakle, X-klasi se ne piše dobro.

18:18 | Jul 16, 2019

KOMENTARI (0)