VIJESTI / PREMIJERE

Mercedes predstavio moćni AMG GLE 53 4Matic+ (VIDEO)

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

amg_gle53

Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+

Trendseter sa više snage i preciznosti

 

Nakon što su ga juče najavili kratkim videom, Mercedes nas nije htio previše paititi i prikazao nam je sportsku verziju njihovog SUV-a GLE. Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+ predstavlja trendsetera među SUV modelima. Novi GLE 53 AMG predstavlja Mercedesovu demonstraciju moći u segmentu performantnih terenaca koji su oni praktično i osnovali.

 

Radi se o čistokrvnom AMG modelu. Njemačka pedantnost je zadivljujuća, pa se tako vodilo računa i o broju vertikalnih traka na masci hladnjaka. Njih 15 čini tipičnu AMG masku što Mercedes ističe kao pokazatelj pripadnosti AMG porodici.

 

„Kao osnivači segmenta performantnih SUV-ova, izuzetno nam je bitno da nastavimo unaprijeđivati naše modele i držati čelnu poziciju, a sa novom generacijom GLE modela stižu prijeko potrebne inovacije, vozačka dinamika, individualnost i moderniji dizajn. Novi AMG GLE 53 4Matic+ je poput završnog poteza, posljednjeg dijela slagalice.“, rekao je Tobias Moers, glavni čovjek Mercedesovog AMG odjela.

 

Šta je to što ovaj automobil čini tako dobrim? Pa kao prvo, dovoljno je reći da se radi o Mercedesu. Novi Mercedes AMG GLE 53 4Matic+ ocrtava sve ono što pravi AMG treba da bude. Pod haubom se nalazi moćni 3.0 redni šestocilindarski motor sa snagom od 435 KS. Osim benzinskog motora, tu je i EQ Boost starter generator koji koristi 48V sitem koji ne samo da služi kao alternator, već je zaslužan što ovaj automobil može ponijeti i klasifikaciju hibrida. EQ Boost daje automobilu dodatnih 16 kW snage i 250 Nm obrtnog momenta. Takođe, automobil posjeduje i regeneraciju energije. Prenos snage na sva četiri točka obavlja agilni 9-stepeni automatski AMG Speedshift TCT mjenjač. Nebitno o kojem modu mjenjača se radi, savršeno brzo mijenja brzine, ali najveći užitak dolazi uz Sport+ mod. 4Matic+, pogon na sva četiri točka je u potpunosti varijabilan. Inteligentni sistem povezuje prednju i zadnju osovinu i aktivno izračunava idealnu isporuku i raspodjelu obrtnog momenta, sve u zavisnosti od situacije i vozačevih želja. Ovaj pogon nudi savršenu trakciju u svakom momentu i neograničenu količinu gripa.

 

AMG Active Ride Control ovjes je razvijen u potpunosti u Affalterbachu.  Može se reći da je ovo unaprijeđena verzija AMG Ride Control+ zračnog ovjesa. Obzirom na to da se radi o performantnom SUV modelu koji je visok i težak, potreban mu je odgovarajući ovjes, a upravo AMG Active Ride Control daje savršene rezultate. AMG GLE 53 4Matic+ se savršeno ponaša bez obzira kakva je podloga pod točkovima, a čak ni najoštrije krivine nećete osjetiti zahvaljujući još jednom tehnološkom čudu iz AMG-a.

 

Iz Mercedesa su mislili na sve. Tako je razvijen i poseban AMG Performance volan. Kolo upravljača je obloženo crnom Nappa kožom, a prošiven je crvenim koncem što daje uzbudljiv kontrast. Na 12 sati, nalazi se crveni marker poput onih koje viđamo u pravim trkaćim automobilima. Ovaj GLE uveliko naginje ka sportskim automobilima. Za one koji će svoj AMG GLE 53 4Matic+ koristiti i na stazi, tu je AMG Track Pace. To je virtualni inžinjer koji vam pomaže da unaprijedite svoju vožnju na stazi, ali i da izvršite detaljnu analizu nakon završene vožnje.

 

Novi Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+ zvanično će debitovati u Ženevi, kada će nam iz Mercedesa dati i više informacija o cijenama ovog modela.

01:09 | Feb 27, 2019

KOMENTARI (0)