VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mercedes radi na novoj generaciji GLA

Najmanji crossover u ponudi stiže s brojnim novostima u odnosu na prvu generaciju

 

Mercedes je jedan od onih proizvođača kojem ne možete naći segment u kojem nemaju svoj automobil. Nakon što su popunili klase „običnih“ automobila, na red su došli SUV-ovi. Uskoro nam stiže i GLB, najnoviji crossover u ponudi, GLC i GLE su dobili osvježenja, novi G-wagen je predstavljen prošle godine, a nedavno je otkriven i potpuno novi GLS. Jedino se šutilo o novom GLA. Počeli smo po malo i sumnjati u budućnost modela, međutim prevarili smo se.

 

Novi GLA je takođe na putu. Kao i u prošloj generaciji, GLA će u velikoj mjeri dijeliti karakteristike sa A-klasom. Tako će i novi GLA vizuelno biti jako sličan, gotovo identičan kao i aktuelna A-klasa. Na osnovu špijunskih fotografija i informacija koje su se pojavile na internetu, kreirali smo render na kojem prikazujemo novi GLA. Njuška, silueta, zadnji kraj – sve je gotovo isto kao i na A-klasi. Razlike se ogledaju u nešto drugačijem dizajnu prednjeg branika koji je ojačan na sredini kromiranom oplatom, a nestao je i otvor za zrak na bočnoj ivici branika koji je „prekrila“ mat crna plastika, koja je neizostavan detalj na svim terencima. Pragovi su takođe plastični, mat crni, sa kombinacijom kroma, a taj plastični „okvir“ rubova zaokružuje kompletno vozilo te na taj način štiti lak od oštećenja.

 

Iako nismo vidjeli ni jednu fotografiju enterijera, možemo naslutiti da će biti preslikan iz A-klase. Kada je ponuda motora u pitanju, GLA će, pogađate, preuzeti motore iz A-klase. Tako će ponudu dizelaša činiti 1.5 turbo motor koji dolazi sa dva nivoa snage: 116 i 150 KS, i najjači 2.0 turbo motor sa 190 KS. Ponuda benzinaca je daleko brojnija, iako se i ovdje svodi na dvije kubikaže. Najslabiji u ponudi benzinaca su 1.4 motori sa 109, 136 i 163 KS. Paletu 2.0 motora predstavljaju dva agregata od 190 i 224 KS.

 

Što se sportskih izvedbi tiče, AMG nas nije zaboravio. U pripremi su i i GLA 35, kao i GLA 45 izvedbe. O GLA 35 su stigle već prve informacije, a to je da će koristiti isti motor kao i A35 sa 306 KS.

11:14 | May 6, 2019

KOMENTARI (0)