VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mercedes rekao zbogom 6.0 V12 motoru

Kraj ere fenomenalnih V12 mašina iz Štutgarta

 

Na nadolazećem sajmu u Ženevi, svoju posljednju premijeru imaće model S65 AMG. Luksuzna limuzina sa sportskim pedigreom odlukom Mercedesa postaje dio historije. Naime, Mercedes je donio odluku da izbaci iz upotrebe 6.0 litarske V12 motore, što direktno utiče na ovaj kultni model.

 

Definicija luksuza oslikava se u S-klasi. Kada spojite to sa višedecenijskim iskustvom u pripremi sportskih i trkaćih automobila i u luksuzni automobil stavite motor spremljen u AMG odjelu, dobijate automobilsko savršenstvo. Upravo tako bismo opisali S65 AMG koji se na tržištu prvi put pojavio 2003. godine sa četvrtom generacijom S-klase (W220).

 

Četrnaest godina kasnije, došlo je vrijeme da kažemo zbogom najekstremnijoj S-klasi. Mercedes je svjestan vrijednosti tog modela i slavi koju je stekao, stoga su odlučili da u čast legende naprave posljednju seriju, simboličnog naziva S65 Final Edition. Biće to zapravo labuđi pjev monstruoznog V12 biturbo motora. Osim S65, ovom odlukom nestaju svi Mercedesovi modeli koji su koristili ovaj motor.

 

Ipak, ostaje jedna misterija. Mercedes nije zvanično saopštio da neće napraviti novi V12 motor. Naglasili su da se odluka odnosi isključivo na 6.0 litarski V12 motor koji je trenutno jedini u V12 motor u njihovoj ponudi. Kao i uvijek, Mercedes nam je zagolicao maštu i ostavio nas da čekamo s nestrpljenjem novosti.

11:34 | Feb 24, 2019

KOMENTARI (0)