VIJESTI / AKTUELNOSTI

Mercedes sprema GT 73 AMG sa 800 KS?

Hibridna zvijer iz Affalterbacha

 

Nedavno, Mercedes je najavio kako će svi AMG modeli u budućnosti biti hibridi. Neke je to razočaralo, neke obradovalo. Ko se malo bolje razumije u automobile, jasno je da hibridni pogon u AMG modelima znači više snage i bolje performanse.

 

Prvi koncept modela AMG GT 4 Door Coupe je predstavljen 2017. godine, a samo godinu dana kasnije stigle su verzije GT 43, GT 53, GT 63 i GT 63 S, a najavljena je i verzija GT 73. O njoj se dosta šutilo, međutim, nove informacije ponovo vraćaju ovaj model u žižu.

 

Najnovije glasine kažu kako će ovaj automobil imati snagu od čak 800 KS čime će ozbiljno zadati udarac konkurenciji u vidu Audija RS7 i Porschea Panaemere Turbo S E-Hybrid. Tu snagu bi trebao isporučivati 4.0 biturbo V8 motor u kombinaciji sa elektromotorom. Vjeruje se kako nešto teža pogonska jedinica neće imati negativan efekat na performanse jer će po mnogim procjenama moći da od 0 do 100 juri za samo 3 skunde. Automobil će moći preći 50 km koristeći isključivo električni pogon.

 

Dolazak nove, najjače verzije GT-a očekuje se početkom naredne godine, a o cijeni automobila još uvijek nema govora. Špekuliše se da će biti približno skup koliko i konkurentska Panamera Turbo S E-hybrid čija cijena iznosi 186.200$.

12:58 | May 31, 2019

KOMENTARI (0)