SPORT / FORMULA 1

Mercedes spremio poseban dizajn bolida za Hockenheim

merc

Teaser specijalnog dizajna W10

merc

Teaser specijalnog dizajna W10

merc

Susret prošlosti i sadašnjosti

Prvi teaseri objavljeni na društvenim mrežama

 

Ovaj vikend će biti uistinu poseban za Mercedesov F1 tim. Sve se nekako savršeno poklopilo za njih i ovaj veliki jubilej koji će proslaviti. Prije 125 godina, održano je prvo automobilističko takmičenje, a vozila se trka od Pariza do Ruana. Pobjedu je odnio takmičar čiji je automobil pod haubom imao motor kojeg je dizajnirao i konstruisao Gottlieb Daimler.

 

Mercedes je i tada bio znatno ispred drugih te je držao „monopol“ i tada. Devet od sedamnaest učesnika koji su stigli na cilj te trke, koristilo je automobile sa dvocilindarskim V motorima jačine 3,5 KS, a izumio ih je i konstruisao upravo Daimler. Među učesnicima koji su završili trku, bilo je i Benzovo vozilo sa 5 KS. Skoknimo iz 1894. nazad u sadašnjost i ostavićemo iza sebe brojne Mercedesove titule u raznoraznim svjetskim šampionatima.

 

Uz Ferrari, Porsche i BMW, Mercedes je jedan od najuspješnijih proizvođača u automobilizmu ikada. Pogledajmo samo njihovu dominaciju u Formuli 1 koja traje već pola decenije. Čak ni Ferrari ni Red Bull nemaju odgovor na brilijantnost ovog tima. Oni pišu novu historiju Formule 1. Upravo će na trci Formule 1 koja se održava ovog vikenda, oni obilježiti 125 godina u automobilizmu. Sve će biti u znaku Mercedesa. Ne samo zbog jubileja, već i zbog činjenice što su oni i glavni sponzori trke, te je zvanični naziv trke „Mercedes-Benz Großer Preis von Deutschland 2019“

 

A „srebrne strijele“ neće izaći na stazu. Ne brinite se, Mercedes neće preskočiti ovu trku. Samo će u ovoj posebnoj prilici, W10 biti u potpuno drugačijem ruhu. Standardnu, srebrnu boju, zamijeniće bijela i kompletan dizajn bolida biće urađen u retro stilu koji je korišten prije 125 godina.

14:03 | Jul 24, 2019

KOMENTARI (0)