VIJESTI / PREMIJERE

Mercedesov električni kombi EQV

eqv

Mercedes-Benz EQV

eqv

Mercedes-Benz EQV

eqv

Mercedes-Benz EQV

eqv

Mercedes-Benz EQV

Koncept električnog kombija

 

Mercedes počinje širiti ponudu svojih EQ modela. Ne samo po broju modela, već i po dimenzijama automobila u ponudi. Prvi automobil u ponudi je bio EQC, predstavljen prošle godine. Radilo se o kompaktnom crossoveru, dok je ovog puta u pitanju kombi. Vizuelno, jako sliči V-klasi, „običnom“ Mercedesovom kombiju. Naravno, Mercedes ništa ne prepušta slučaju te su i u ovom slučaju morali žargonski rečeno „zakucati“.

 

Mercedes EQV pokreće kompaktni električni pogonski sklop. Taj sklop (eATS) uključuje električni motor, mjenjač sa fiksnim prenosom, rashladni sistem, kao i elektronsku jedinicu koja je smještena iznad prednje osovine. Maksimalna snaga motora iznosi 201 KS, dok domet iznosi 400 km. U modu brzog punjenja, za samo 15 minuta, baterija se napuni do 62%.

 

Mehanički, EQV je potpuno identičan modelu EQ C. Sve postavke su iste doslovno iste. EQV ima mjesta za osam ljudi, a broj putnika zavisi od toga kako vi konfigurišete vozilo. Kupci će moći da biraju između sedam i osam sjedišta.

 

Model EQV, kao i svi novi Mercedesovi modeli posjeduje Mercedesov MBUX infotainment sistem sa glasovnom komandom „Hej Mercedes“. Za razliku od većine modela, u EQV-u se nalazi samo jedan displej sličan tabletu umjesto standardnih 12,3-inčnih ekrana. Unutrašnjost je rađena u dvije boje. Kombinacija Midnight plave i crne Nappa kože korištena je za izradu sjedišta, dok se na instrument tabli pojavljuju i sitni bronzani detalji.

 

Mercedes EQV je danas debitovao u Ženevi kao koncept, međutim sudeći po najava ljudi iz Mercedesa, nećemo morati dugo čekati da EQV postane produkcijski model. Mercedes je obećao da model spreman za prodaju stiže na frankfurtski sajam koji se održava na jesen.

20:24 | Mar 5, 2019

KOMENTARI (0)