SPORT / FORMULA 1

Mick Schumacher - ponekad je teško biti Michaelov sin

Sin legendarnog Michaela Schumachera potpuno iskren o težini njegovog prezimena

 

Mick Schumacher, sin najvećeg F1 vozača svih vremena, Michaela Schumachera, izjavio je kako se divi svom ocu zbog njegovih nevjerovatnih uspjeha i ostvarenja, ali priznaje da mu to ponekad otežava situaciju zbog odgovornosti i velikih očekivanja.

 

Mick je, baš kao i njegov otac, osvojio titulu u Formuli 3. Sezona 2018. i način na koji ju je odvezao su uistinu zadivljujući te slobodno možemo reći da je Schumacher jr. dominirao. Naredne godine, Mick ide stepenicu više i odlazi u šampionat Formule 2. To je veliki izazov obzirom da se radi o izuzetno brzim bolidima koji su najsličniji staroj specifikaciji Formule 1. Biće to pravi test za Micka, obzirom na to da ga mnogi već vide u Formuli 1 od 2020. godine.

 

To je itekako moguće jer je Mick nedavno postao i član Ferrarijeve vozačke akademije, iste akademije u kojoj je bio i Charles Leclerc, od ove godine vozač Scuderije Ferrari. Veza Schumacher – Ferrari je kultna u historiji Formule 1. Upravo njegov otac je ostvario najveće uspjehe za volanom crvenog bolida iz Maranella.

 

Koliko god mu njegovo prezime otvaralo mnoga vrata, toliko je i otežavajuća okolnost. Sa sobom nosi historiju, očekivanja i veliki pritisak:

„Trkanje je sastavni dio mog života. Odrastao sam uz svog oca i čitav život sam u dodiru sa tim. Često smo znali voziti karting zajedno i iskreno sam uživao u tome. Bilo je zabavno, ali i korisno. Jednog dana me pitao želim li da trke budu moj hobi ili da se profesionalno bavim time. Odmah sam rekao da želim biti profesionalac i to se nikada nije promijenilo. 

Nositi prezime Schumacher ima svoje dobre i loše strane. Svakako da je više dobrih, ali pritisak i odgovornost koju sa sobom nosi su zaista nekada prenaporni. Dobra strana je podrška iz cijeloga svijeta i to je ono što mi daje snagu. Veselim se svom daljem napretku i učenju, a o prelasku u Formulu 1 još ne želim govoriti jer nastojim ići korak po korak."

 

02:52 | Feb 6, 2019

KOMENTARI (0)