VIJESTI / PREMIJERE

Mii electric je prvi električni Seat

seat

Seat Mii Electric

seat

Seat Mii Electric

seat

Seat Mii Electric

seat

Seat Mii Electric

seat

Seat Mii Electric

Novi početak za Seat

 

Seat Mii electric je prvi električni automobil u historiji španske kompanije. Od sada, Mii više neće biti u ponudi sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Ovime je Mii postao treći mali gradski automobil VW grupacije sa električnim pogonom. Prvi je bio e-up!, a nedavno je stigao i Citigo-e iV.

 

Mii electric je zapravo derivat konceptnog Seata el-Born. Mii dijeli platformu, kao i električni pogon sa svojim Škodinim „bratom“. Automobil pokreće električni motor 82 KS sa 212 Nm obrtnog momenta. Povezano sa jednostepenom transmisijom, Mii electric od 0 do 50 km/h stiže za 3,9 sekundi. Iz Seata to smatraju izuzetno bitnim jer su to brzine koje se postiže u gradu, a Mii je upravo namijenjen gradskoj vožnji.

 

Električna energija se crpi iz litijumskih baterija od 36,8 kWh, a kapacitet vam dozvoljava da pređete 260 km sa jednim punjenjem. Vizuelno, automobil je ostao nepromijenjen. Prepoznaćete ga isključivo po oznaci „electric“ na vratima prtljažnika. Osim toga, automobil je „obuven“ u 16-inčne felge u mat Cosmo sivoj.

 

Iznutra, Mii electric je dobio novu instrument tablu, ambijentalno osvjetljenje, grijanje sjedišta, kožne presvlake sjedišta, ručice mjenjača i ručne kočnice. Mii electric je opremljen brojnim sigurnosnim sistemima, a osim što je prvi električni model, Mii electric je prvi model sa Seat Connect sistemom koji vam omogućuje povezivanje vašeg smartfona i automobila.

 

Seat Mii electric biće dostupan na tržištu u prvoj četvrtini 2020. godine, a kada stigne, Mii electric će biti najpristupačniji električni automobil na tržištu. Kupci će moći naručiti svoj automobil već na jesen u određenim državama, među kojima a sada nema Bosne i Hercegovine. Proizvodnja automobila počinje u zadnjem kvartalu ove godine.

13:16 | Jun 4, 2019

KOMENTARI (0)