VIJESTI / PREMIJERE

Mini najavio John Cooper Works GP sa preko 300 KS

mini_jcw_gp

Mini John Cooper Works GP

mini_jcw_gp

Mini John Cooper Works GP

mini_jcw_gp

Mini John Cooper Works GP

Prve fotografije najsnažnijeg Minija ikada

 

Mini je saopštio da 2020. godine stiže John Cooper Works GP, najsnažniji Mini u historiji. Novi model, koji će biti proizveden u limitiranom broju primjeraka, biće izuzetno sličan konceptu GP prikazanom 2017. godine.

 

Četverocilindrični turbo motor sa preko 300 KS učiniće ovaj model najsnažnijim u historiji kompanije. Druge zvanične brojke ne postoje. Ubrzanje od 0 do 100 još niko ne spominje, ali sudeći po cilju koji su pred sebe postavili u Miniju, da se naslutiti šta možemo očekivati od ovog modela. Kao glavni cilj, zacrtano je poboljšanje rezultata na Nordschleifeu, a da bi to ostvarili, novi model će morati zatvoriti krug za manje od 8 minuta i 23 sekunde.

 

Fotografije koje je Mini objavio, prikazuju agresivne detalje po kojima se jasno razlikuje od svih drugih modela. Masivni krovni spojler skoro identičan kao i onaj na GP konceptu, povećava aerodinamički potisak na zadnji kraj. Zadnji difuzor djeluje nešto drugačiji u odnosu na onaj prikazan 2017. godine, a na autu se nalaze četverokrake felge. Iako su na konceptu felge imale centralni šaraf, na serijskom modelu dolaze ipak sa standardnih pet rupa.

 

Za izradu automobila će biti korišteni samo ultra lagani materijali kako bi se osigurao što bolji odnos snage i težine automobila. Ipak, to će sa sobom donijeti i znatno veću cijenu. Što se tiče enterijera, nemamo nikakvih detalja. Koncept GP je imao fabrički montiran zaštitni kavez, kao i dva sportska sjedišta. Ako serijski model bude preslikani koncept, onda će se snaga prenositi preko automatskog mjenjača, pošto su na fotografijama koncepta bile vidljive polugice mjenjača iza volana.

 

08:43 | Feb 13, 2019

KOMENTARI (0)