VIJESTI / TUNING

Monstruozni trio sa preko 2.500 KS!

hennessey

Hennessey Maximus Gladiator

hennessey

Hennessey Maximus Gladiator

hennessey

Hennessey Maximus Gladiator

shelby

Shelby GT500 Dragon Snake

shelby

Shelby GT500 Dragon Snake

shelby

Shelby GT500 Dragon Snake

nissan

Nissan 370Z By Z1 Motorsports

nissan

Nissan 370Z By Z1 Motorsports

nissan

Nissan 370Z By Z1 Motorsports

Najbrutalniji automobili ovogodišnjeg SEMA Showa

 

Danas je počeo SEMA Show 2019. Ovogodišnje izdanje najpoznatijeg tuning sajma će ponovo okupiti veliki broj izlagača, među kojima su i velike automobilske marke koje koriste ovu priliku za promociju svojih modela na malo slobodniji i kreativniji način od onog na koji smo navikli. Već smo ranije pisali o pojedinim „specijalitetima“ ovogodišnjeg SEMA Showa, ali smo one najekstremnije ostavili za poseban članak.

 

Nissan 370Z By Z1 Motorsports – 750 KS

Nissan 370Z je mali sportski coupe iz Nissana i savršena platforma za tuning. Ipak, ovdje se ne radi o amaterskoj vrsti tuninga, već se radi o profesionalnom pristupu pri kreiranju rasnog trkaćeg automobila. Pod haubom, ovaj automobil posjeduje 3.7 litarski turbo V6 motor iz VQ serije. Njegova snaga iznosi 750 KS, a na zadnje točkove je prenosi šestosetpeni HGT Precision sekvencijalni mjenjač. Pored nadogradnje motora, automobil je dobio složen aerodinamički paket nadogradnji koji uključuje veliki prednji spliter i masivno zadnje krilo, kao i difuzor. Automobil je pripreman za Global Time Attack šampionat, a to znači da posjeduje sve sigurnosne dodatke, kao što su kavez, trkaća sjedišta, homologirani pojasevi sa šest tačaka vezivanja.

 

Shelby GT500 Dragon Snake – 800+ KS

Ne volimo zmije. Čak ih se i jako bojimo, ali bismo ovu rado krotili! Ovo pak nije obična zmija, već je kombinacija zmije i zmaja. Nismo uzimali nikakve nedozvoljene supstance već je to naziv tunirane verzije Shelbyja GT500. Dragon Snake osim kozmetičkih izmjena na prednjem i zadnjem kraju, donosi i skok snage. Prednji branik je blago modifikovan, dok je zadnji kraj dobio spojler koji je „produžio“ automobil i povećao pritisak na zadnju osovinu. Pod haubom je 5.2 V8 motor koji u fabričkoj izvedbi ima 760, a nakon tuninga, razvija preko 800 KS. Pretpostavka je da je i obrtni moment skočio na 847 Nm, što je ovom automobilu dovoljno da od 0 do 100 ubrza za 3,3 sekunde.

 

Hennessey Maximus Gladiator – 1.000 KS

Apsolutni kralj ovogodišnjeg SEMA Showa je svoj „život“ započeo kao Jeep Gladiator, a zatim je čuveni američki tuner, Hennessey, umiješao svoje prste i kreirao monstruma. Prvo su u njega ubacili motor od Hellcata koji inače razvija 707 KS. Zatim su uvidjeli da to nije dovoljno te su snagu dodatno pojačali na 1.000 KS. Obrtni moment iznosi 1.264 Nm, a da bi sve to uspješno radilo u Gladiatoru, izmijenjena je elektronska kontrolna jedinica, instalacije, hladnjak, sistem ubrzigavanja goriva, kao i novi izduvni sistem od nehrđajućeg čelika. Snagu na sva četiri točka prenosi osmostepeni automatik. Cijena Gladiatora u Americi iznosi 200.000$.

16:34 | Nov 5, 2019

KOMENTARI (0)