VIJESTI / TUNING

Mountune je od Ford Focusa RS napravio monstruma!

Hot hatch za uništavanje superautomobila

 

Ne tako davno, cifru od preko 600 KS smo vezivali isključivo za superautomobile te nam je to bio nivo snage karakterističan za Ferrari, Porsche, Lamborghini, Mercedes i ostale slične proizvođače. Ipak, tu cifru nikako nismo mogli povezati sa Fordom, barem ne kada je u pitanju Focus. Uz Mountune, Focus RS je od vrhunskog hot hatch automobila postao monstruozni hiper hatch sa čak 684 KS!

 

Baza je ostala ista: originalni 2.3 litarski EcoBoost turbo motor iz standardnog Focusa RS. U fabričkoj izvedbi, automobil raspolaže sa 350 KS, a Mountune je „izvukao“ skoro duplu snagu! Kako bi postigli taj veliki skok u snazi, Mountune je na standardnom motoru zamijenio glavu cilindara i ugradio njihovu, ojačanu te su standardnu turbinu zamijenili BorgWarnerovom, model EFR 8374. Osim brutalne snage, ovaj Focus ima i nevjerovatan obrtni momenat – čak 767 Nm.

 

Iz Mountunea tvrde da je ovaj motor sada najsnažniji četverocilindarski motor ikada napravljen. Nažalost još uvijek nije ugrađen u automobil te za sada nemamo uvid u model sa ovim motorom. Na to ćemo morati sačekati još neko vrijeme, a na slici je prikazan prošli Focus RS iz Mountunea sa 513 KS.

12:48 | Oct 11, 2019

KOMENTARI (0)