SPORT / WTCR

Muller: Bili smo na pragu da propustimo start sezone

Najuspješniji touring vozač svih vremena o avanturi njegovog tima

 

Yvan Muller se prošle godine vratio trkanju nakon jedne godine trkačke penzije. Stari lisac nije odolio izazovu novog WTCR kupa koji je došao kao zamjena za WTCC kojim je godinama dominirao. Prijavio je svoj tim za učešće u WTCR-u, ali i svoj cjelosezonski angažman. To je značilo borbu na oba fronta.

 

Iako je njegov tim osvojio timsku titulu ispred BRC Racinga, Muller kaže da je njihova sezona bila daleko od lagane i da su imali ozbiljne probleme tokom iste. Njihov start na prvoj trci sezone je bio pod znakom pitanja.

„Godina je bila teška i veoma izazovna. Prijavili smo naše učešće, a to je bila velika kocka. Nismo imali sklopljen budžet, nismo imali automobile. Oni još nisu bili stigli. Kada su konačno stigli, po dolasku u Barcelonu na kolektivni test, shvatili smo da mi zapravo nismo spremni. Bili smo na ivici da preskočimo start sezone u Maroku.

Ubrzali smo se koliko god smo mogli jer nismo željeli prosuti bodove. Zbog načina na koji smo osvojili ovu titulu, još više smo ponosni na nju, na rad svakoga od nas.“

 

Upitan da prokomentariše svoj povratak na stazu, Muller je bio kratak i jasan:

„Nisam više osjećao želju da se trkam. Mislio sam da mi to više ne treba. Međutim kada sam se vratio, stvarno sam uživao i nisam se pokajao.“

 

Peta titula svjetskog prvaka mu je izmakla tek na zadnjoj trci sezone kada ga je nadmašio drugi veteran, Gabriele Tarquini. Novu priliku za osvajanje pete titule imaće već ove godine za volanom novog TCR modela „lynk&co“.

04:59 | Feb 6, 2019

KOMENTARI (0)