VIJESTI / TUNING

Mustang Lithium EV ima 900 KS i manuelni mjenjač

ford

Ford Mustang Lithium

ford

Ford Mustang Lithium

ford

Ford Mustang Lithium

ford

Ford Mustang Lithium

ford

Ford Mustang Lithium

ford

Ford Mustang Lithium

Revolucionar u masi jednoličnih električnih automobila

 

Prije nekoliko dana smo najavili dolazak Fordovog električnog crossovera inspirisanog Mustangom, a na ovogodišnji SEMA Show stigao je, možda i najneobičniji Mustang na svijetu. Radi se o Mustangu Lithium EV i kao što već iz samog naziva možete naslutiti radi se o električnom vozilu. Prije nego krenete sa osuđivanjem ovog koncepta, pročitajte tekst do kraja.

 

Ovaj Mustang nije bilo kakav električni automobil koji je prilično dosadan, ali ekološki prihvatljiv. Ne samo da je ekološki prihvatljiv, već je itekako zabavan! Tako da bez grižnje savjesti možete uživati u sirovoj snazi ovog automobila, a pri tom da ne ispustite niti gram štetnih CO2 čestica. Stvar je u tome da Mustang Lithium EV koristi specifičnu pogonsku jedinicu i mjenjač kakav do sada nismo vidjeli u kombinaciji sa električnim motorima.

 

Dakle, automobil pokreće par Phi-Power elektromotora sa dvostrukim izmjenjivačima snage. Napajanje pruža Webasto sistem od 800 V, a ukupna snaga elektromotora iznosi 900 KS. Ono što je najinteresantnije je podatak da motor nije uparen sa jednostepenim ili dvostepenim automatskim mjenjačem, već sa klasičnim, ručnim šestostepenim mjenjačem koji čak ni Shelby GT500 nema! Radi se o modifikovanoj verziji Getrag MT82 mjenjača koja je dodatno ojačana kako bi izdržala monstruozni obrtni moment od 1.356 Nm.

 

Iako je ovo tek unikatni prototip koji je prikazan na SEMA Showu, gledajući Fordovu sve veću posvećenost elektrifikaciji, možda ćemo u skorije vrijeme vidjeti i produkcijski automobil sa manuelnim mjenjačem.

10:31 | Nov 6, 2019

KOMENTARI (0)