VIJESTI / AKTUELNOSTI

Najbrži auto na svijetu dostupan u 30 primjeraka

bugatti

Bugatti Chiron Super Sport 300+

bugatti

Bugatti Chiron Super Sport 300+

bugatti

Bugatti Chiron Super Sport 300+

Bugatti potvrdio produkcijsku izvedbu svjetskog brzinskog rekordera

 

Bugatti je prije nekoliko dana objavio da je njihov modifikovani Chiron postavio novi brzinski rekord. Chiron „Longtail“ kako su ga mnogi prozvali zbog specifičnog zadnjeg kraja je postigao brzinu od 490,5 km/h što ga čini (za sada) najbržim hiperauotomobilom na svijetu. Svi su željeli znati da li će Bugatti napraviti produkcijsku izvedbu tog automobila, a sada je stigao odgovor.

 

Odgovor glasi: Chiron Super Sport 300+. Tako je, Bugatti će izraditi produkcijsku verziju najbržeg hiperautomobila na svijetu, a biće napravljeno svega 30 primjeraka. Automobili će biti identični kao i prototip koji je postavio rekord, ali će za razliku od njega imati i suvozačevo sjedište. Pozdravljamo tu odluku. Postoji li išta romantičnije od toga kada sa voljenom osobom jurite skoro 500 km/h? Šalu na stranu, 30 sretnika će imati priliku da u svojoj kolekciji posjeduje i ovaj automobil koji je pomakao granice.

 

Ipak, postoje određene razlike koje će „umanjiti“ ugođaj. Prototip je koristio poseban ovjes koji je automobil držao „zalijepljenim“ za cestu, dok će produkcijski model imati standardni ovjes koji je nešto viši i upotrebljiviji u svakodnevnom životu u odnosu na onaj s prototipa. Takođe, automobil će imati i limitator brzine koji će ovome automobilu omogućavati da juri „samo“ 440 km/h.

 

Ovo zadovoljstvo će vas koštati 3,5 miliona eura, što nije ni puno obzirom na to da se radi o jednom takvom automobilu. Cijena će mu sigurno rasti kako vrijeme bude odmicalo jer je ovo kolekcionarski automobil. Proizvodnja Chirona Super Sport 300+ kreće 2021. godine.

10:41 | Sep 9, 2019

KOMENTARI (0)