SPORT / BH AUTOSPORT

Najbrži Mitsubishi Lancer na Balkanu (VIDEO)

perekovic_kotor

Mitsubishi Lancer EVO IX

perekovic_buzet

Mitsubishi Lancer EVO IX

perekovic_kotor

Mitsubishi Lancer EVO IX

Zvijer za brdske trke

 

San svakog ljubitelja automobila je čitava ergela konja pod haubom. Bilo da se radi o civilnom ili trkaćem automobilu, svi sanjamo o nekoliko stotina konjskih snaga koje će nas na svakom startu iz mjesta lijepiti za sjedište i oduzimati nam dah svojim ubrzanjem.

 

Na tržištu je mnogo automobila koji već svojim fabričkim karakteristikama imaju sve predispozicije da zadovolje „stroge“ kriterije entuzijasta. Za one sa nešto manjim budžetom, tu su „hot hatchback“ automobili koji su lagani, ali imaju dosta snage za svoju masu i veoma su zabavni. Prednji pogon ih čini relativno laganim za vožnju pa su izbor mnogih vozača. Ipak, tu su i automobili za one sa dubljim džepom i većim zahtjevima. Među omiljenim automobilima brojnih entuzijasta su Subaru Impreza WRX STI i Mitsubishi Lancer Evolution.

 

To su itekako ozbiljni automobili sa snažnim turbo motorima i pogonom na sva četiri točka. Svoju slavu, stekli su na reli stazama širom svijeta. Tako su postali dječački san svakog istinskog zaljubljenika u automobile i brzu vožnju.

 

Na našim cestama, oba modela su prava rijetkost. Moguće ih je vidjeti tek na nekoj od sportskih disciplina kao što su reli ili brdske trke. Danas upravo govorimo o jednom posebnom Mitsubishi Lanceru napravljenom za učešće na brdskim trkama.

 

Vlasništvo je hrvatskog automobiliste Domagoja Perekovića. On je svoj dječački san ispunio kroz ovaj automobil. Pod haubom se nalazi 2.0 litarski 4G63 turbo motor, koji prema posljednjim podacima, razvija vrtoglavih 820 KS. Snaga se na sva četiri točka prenosi preko sekvencijalnog mjenjača, koji od prošle godine ima i paddleshift opciju. 

 

Sam razvoj automobila trajao je skoro deceniju dok nije doveden na nivo na kojem se sad nalazi. Za školjku se pobrinuo tim stručnjaka iz Velike Britanije, a kompletan automobil je izrađen od karbonskih vlakana. Njegova ukupna masa iznosi 1.200 kg.

 

Publika u BiH imala je priliku viđati ovaj automobil na brdskoj trci u Cazinu, a Domagoj je redovan učesnik šampionata Hrvatske na brdskim stazama. O kakvoj zvijer je riječ, djelimično otkriva i ovaj video.

 

14:32 | Feb 9, 2019

KOMENTARI (0)