VIJESTI / AKTUELNOSTI

Najbrži Shelby na stazi ikada je GT500

gt500

Ford Mustang Shelby GT500

gt500

Ford Mustang Shelby GT500

gt500

Ford Mustang Shelby GT500

gt500

Ford Mustang Shelby GT500

Manja maksimalna brzina za veću brzinu kroz krivine

 

Ford je podijelio još novosti o novom Mustangu Shelby GT500. Kada pogledate šta je to unaprijeđeno na novom Mustangu, zapitaćete se da li govorimo o Mustangu i uopšte o nekom „muscle car“ modelu.

 

Novi Shelby GT500 ima unaprijeđenu aerodinamiku za bolju efikasnost automobila u krivinama, dok su zbog toga kompromitovali maksimalnu brzinu.To je racionalno razmišljanje, međutim, pojam američkih „mucle car“ modela i racionalnost nikada nije išao zajedno. Oduvijek su bili divlji, neukrotivi, po malo i opasni za vožnju. Novi Shelby je odbacio sve te negativne stereotipe i spremio se da svoijm kupcima ponudi do sada neviđeno iskustvo vožnje u Mustangu.

 

Ford je u svom saopštenju za medije ponudio i 3D fotografije koje prikazuju protok zraka na novom Shelbyju GT500 i na taj način slikovito dočarali sva aerodinamička poboljšanja novog GT500. Protok zraka nije iskorišten za povećanje mehaničkog prijanjanja, već je pametno „raspoređen“ na hlađenje kočnica, ali i motora. Modeli opremljeni opcionalnim Carbon Fiber Track paketom, dobijaju i veliko zadnje krilo koje stvara pritisak od 226 kg na maksimalnoj brzini.

 

Ono što je primjetno, prednji kraj novog GT500 je dosta „otvoreniji“ od onog na modelu GT350. Iz Forda su rekli da je to zbog boljeg hlađenja kočnica, ali naročito motora koji je znatno jači od onog u modelu GT500. Pod haubom će biti 5.2 litarski V8 motor s kompresorom, ali zvanični podatak o njegovoj snazi ne postoji. Ford više od godinu dana govori da će snaga biti preko 700 KS, ali ništa više od toga ne znamo. Prodaja ovog modela počinje na ljeto, a do tada ćemo (nadamo se) saznati sve detalje.

08:46 | Mar 14, 2019

KOMENTARI (0)