VIJESTI / TUNING

Najbrži trkački Volkswagen Corrado sa STW tehnologijom

volkswagen

Volkswagen Corrado

volkswagen

Volkswagen Corrado

volkswagen

Volkswagen Corrado

volkswagen

Volkswagen Corrado

Široki bodykit, „metalni“ zvuk i centralno zaključavanje točkova karakterišu ovaj automobil

 

Ljubitelji Volkswagenovih vozila rado se prisjećaju Corrada. Model koji je naslijedio izvornog Scirocca, nastao je na A2 platformi koju je dijelio sa Golfom druge generacije i Jettom. Sportski coupe je dolazio sa nekoliko različitih motora, od kojih je najslavniji svakako „raspjevani“ 2.8 litarski VR6 motor. Corrado je miljenik brojnih tunera koji prerađuju ovaj automobil za razna tuning takmičenja, međutim, zahvaljujući svom dizajnu i konceptu vozila, ovaj model je veoma dobra platforma za trkački automobil.

 

To je prepoznao i Hans Peter Eller, njemački automobilista koji se godinama uspješno takmiči u brdskim trkama. Eller je svoju slavu stekao za volanom karakterističnog narandžastog VW Scirocca 16V koji je pripremljen u Minichberger Motorsportu. Ova radionica je poznata po kreiranju šampionskih automobila, a specijalnost su im upravo Volkswagenovi automobili. Sa Ellerom, kreirali su jedan nesvakidašnji projekat koji izaziva pažnju svojom pojavom, ali i performansama na stazi.

 

Serijski Volkswagen Corrado je pretvoren u ozbiljnu trkačku mašinu sa tehnologijom iz STW automobila. Konkretno, pod haubom ovog automobila se nalazi 2.0 atmosferski motor iz Audija A4 STW. Snagu na prednju osovinu prenosi manuelni sekvencijalni mjenjač, a na automobilu se nalazi i Audijev ovjes, a automobil je maksimalno „proširen“ da bi bio što stabilniji na stazi. U videu pogledajte kako Corrado i dan danas uspješno kroti krivine uz predivni zvuk atmosferskog motora.

13:25 | May 25, 2020

KOMENTARI (0)