VIJESTI / PREMIJERE

Najekstremniji Ferrari ikada

p80c

Ferrari P80/C

p80c

Ferrari P80/C

p80c

Ferrari P80/C

p80c

Ferrari P80/C

Unikatni model

 

Ferrari je putem svoje facebook stranice predstavio svoj najesktremniji auto ikada. P80/C predstavlja interpretaciju Sports Prototype koncepta. Pred kompletnim kolektivom i svim odjelima je bio veliki posao i izazov da stvore jedan ovakav automobil, sa izuzetno složenom aerodinamikom na kojoj je radio čitav tim inžinjera i aerodinamičara. Na kraju, stvoren je unikatan „herojski“ auto sa autentičnom dušom Ferrarija.

 

Cilj je bio stvoriti moderan sportski prototip, inspirisan nekim od legendarnih modela kao što su 330 P3/P4 i Dino 206 S. Ti automobili su bili izuzetno radikalni za svoje vrijeme. Iako se radi o automobilima za stazu, njihov uticaj se osjetio daleko van staze, a njihova pojava je inspirisala čitavu seriju elegantnih cestovnih Ferrarija.

 

P80/C projekat je imao najduži period razvoja u historiji Ferrarija. Radovi na ovom automobilu počeli su još 2015. godine. Zašto je trebalo toliko vremena? Zato što je kompletan tim uložio veliki napor u istraživanja, kako po pitanju dizajna, tako po pitanju inžinjerstva. Svaki element je detaljno analiziran i to je nešto što ovaj unikatni Ferrari odvaja od prijašnjih modela.

 

Projekti poput ovoga imaju tendenciju da zapravo predstave cjelokupnu ponudu automobila u jednom modelu. P80/C je daleko od toga. On ne samo da nije sličan ni jednom drugom Ferrariju,  već se radi o istinskom automobilu za stazu gdje su performanse glavni faktor. Kao baza, poslužio je Ferrari 488 GT3, trkaća izvedba modela 488 GTB. Enterijer automobila podsjeća na prave trkaće automobile jer se u njemu nalaze tipična sportska sjedišta, mnoštvo prekidača i zaštitni kavez. Dizajn je jasno inspirisan legendama poput 330 P3/P4, Dino 206 S i 250 LM.

 

Sve je podređeno aerodinamici koja ide u prilog boljim performansama automobila. Automobil nema klasične farove, već samo minijaturna svjetla u sklopu proreza za zrak. Potpuno istom filozofijom dizajniran je i veoma agresivni zadnji kraj automobila. Zadnja svjetla su oblikovana tako da su najsličnija otvorima za zrak, dok veliko krilo stvara potisak na zadnji kraj, a masivni difuzor garantuje vrhunsko prijanjanje na stazi.

 

Automobil dolazi u Rosso Vero boji koju je odabrao njegov vlasnik. Radi se o velikom entuzijasti i zaljubljeniku u Ferrarijeve modele, a ovo nije prvi Ferrari u njegovoj kolekciji. Na njegovom Instagram profilu vide se brojni zanimljivi Ferrarijevi modeli, a P80/C kruna je njegove kolekcije.

15:32 | Mar 25, 2019

KOMENTARI (0)