VIJESTI / PREMIJERE

Najsnažniji cestovni automobil iz Italije

battista

Pininfarina Battista

battista

Pininfarina Battista

battista

Pininfarina Battista

battista

Pininfarina Battista

Italija je zemlja lijepih žena, mode, vrhunske kuhinje i...

 

Ludo brzih automobila. Najnoviji automobil, ako ga možemo tako nazvati, stiže iz Pininfarine. Da, čuvena dizajnerska kuća je konačno izradila svoj automobil. Pininfarina Battista - lijep i prokleto brz. Talijani nisu kreirali automobil. Oni su stvorili pritajenog ubicu koji samo čeka pogrešan korak.

 

Pod haubom se krije 1.900 KS koji automobil do stotke guraju za manje od dvije sekunde. Obrtni moment je nešto što će vam tek pomutiti um – čak 2.300 Nm obrtnog momenta generira pogonska jedinica ovog automobila. Njegova maksimalna brzina iznosi 350 km/h. To nije rekord, ali je dovoljno da vam sledi krv u žilama. I ne radi se samo o maksimalnoj brzini. Radi se o konstantnoj snazi koju ovaj automobil ima na pretek. Kako? Jednostavno, radi se o električnom hiperautomobilu.

 

Pininfarina Battista ima baterije čija snaga iznosi 120 kWh. Primjera radi, Tesla u svoj Model S i Model X stavlja baterije snage 100 kWh. Dakle, ekstremnije i od Tesle. Svaki točak ima svoj elektromotor koji ga pokreće i daju snagu od 1.900 KS. Domet ovog automobila teoretski iznosi 415 km. Čak su i iz Pininfarine rekli da je to nemoguće postići. Ne zato što su podaci lažirani. Već zato što sumnjaju da iko može odoljeti i voziti pažljivo te tako štediti energiju.

 

Ipak, Pininfarina Battista nije najjači hiperautomobil. Kada stigne na tržište 2020. godine, tu titulu će nositi Rimac C Two, model hrvatskog proizvođača automobila koji će imati 14 KS više i razvijati vrtoglavih 415 km/h. Ipak, Battista je i pored svega impresivna kreacija slavne kuće.

17:02 | Mar 9, 2019

KOMENTARI (0)