VIJESTI / AKTUELNOSTI

Naredni C63 AMG će imati 4Matic pogon i drift mod

Era zadnjeg pogona približava se kraju

 

Naredna generacija Mercedesove super limuzine C63 AMG, koristiće pogon na sva četiri točka čime će po prvi put u historiji ovog modela zadnji pogon biti odbačen. To je nešto što možemo smatrati očekivanim obzirom na to da i njihovi rivali iz Minhena (BMW) svoje sportske limuzine prebacuju na xDrive, takođe pogon na sva četiri točka.

 

Nova C-klasa se očekuje 2021. godine, a pored 4Matic pogona, novi C63 će imati i drift mod. Tako će ovaj automobil i dalje ostati zabavan za vožnju, a ljubitelji zadnjeg pogona neće ostati u potpunosti zakinuti. Kombinacija pogona na sva četiri točka i drift moda je nešto što ćemo sve više viđati u budućnosti. Time se zadovoljavaju potrebe tržišta koje traži praktičan i upotrebljiv automobil svakoga dana, dok se zabava ostavlja po strani. Na neki način, sportski automobili ovime bivaju spašeni, a pritiskom na jedno dugme, dobijate željenu zabavu.

 

Novi C63 će, po svemu sudeći, i dalje koristiti 4.0 litarski biturbo V8 motor, samo sa znatno više snage nego sada. Razlog za osjetno povećanje snage je dolazak novog BMW-a M3 naredne godine koji će koristiti 3.0 biturbo redni šestocilindarski motor, identičan motor koji koristi X3M koji razvija 503 KS. Najavljuje se da će C63 u S izvedbi imati čak 542 KS.

 

Ranije smo pisali o Mercedesovim planovima da u budućnosti svi AMG modeli budu elektrifikovani, odnosno hibridni. To se neće desiti sa C-klasom, barem ne u novoj generaciji koja će ostati i dalje vjerna konvencionalnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

11:27 | Jul 26, 2019

KOMENTARI (0)