VIJESTI / AKTUELNOSTI

Naredni Mini JCW bi mogao biti električni

mini

Mini Cooper SE

mini

Mini Cooper SE

mini

Mini Cooper SE

Iako u Miniju nisu „fanovi“ električnih automobila

 

Mini apeluje da bi John Cooper Works modeli u budućnosti mogli izgubiti svoj prepoznatljivi, hrapavi zvuk motora s unutrašnjim sagorijevanjem, kao i sam motor SUS jer bi ga uskoro mogao zamijeniti elektromotor. Andreas Lampka, osoba zadužena za komunikaciju u Miniju, govorio je o elektrifikaciji naredene generacije JCW modela, zajedno sa svim izazovima koje to donosi.

 

Lampka je istakao da je djelimična, ali i potpuna elektrifikacija JCW modela izuzetno kompleksna i predstavlja veliki izazov za kompaniju. U Miniju ne kriju da nisu „fanovi“ električnih automobila, iako oni sa sobom nose određene benefite kao što su instant obrtni moment i ubrzanje. U slučaju potpune elektrifikacije, JCW modeli bi izgubili jedno od svojih glavnih obilježja – zvuk.

 

Pred Minijem je čitav niz izazova s kojima se moraju suočiti. Prvi i onaj najveći je da „upakuju“ električni pogon u relativno malo pakovanje. Do sada su već neki proizvođači napravili i manje električne automobile, što u principu ne bi trebao biti problem ni Miniju, pogotovo ako uzmemo u obzir da je BMW već proizvodio i3, takođe potpuno električni automobil.

14:04 | Jan 25, 2020

KOMENTARI (0)