VIJESTI / AKTUELNOSTI

Naredni Porsche Macan će biti potpuno električni

Potpuno drugačiji od prve dvije generacije

 

Porsche je putem saopćenja za medije izjavio da će naredni Macan biti električni automobil. To saopćenje ipak treba uzeti sa rezervom. Iz VW grupacije su stizale brojne najave i odluke koje se na kraju nisu ispunile, što znači da ipak ne možemo biti 100% sigurni dok treća generacija ne stigne.

 

To ćemo morati malo sačekati obzirom na to da je u Portugalu tek održana prezentacija druge generacija Macana. Porsche ide svojim putem, a put koji su odabrali u budućnosti će postati potpuno električni. Ako se to zaista ostvari, biće šteta ostati bez legendarnog Porscheovog karaktera i prepoznatljivog potpisa – bokser motora.

 

Kako kažu iz Porschea u zvaničnom saopćenju, ovo je dodatno proširenje portfolija električnih vozila ove marke. Porsche Taycan stiže tokom ove godine. Macan će biti dio nadolazeće flote, a ne trebamo zaboraviti ni Taycan Cross Turismo koji takođe stiže ubrzo, iako ne znamo i kada zvanično.

 

Oliver Blume, jedan od ključnih ljudi u menadžmentu Porschea AG je izjavio:

„Elektromobilnosti i Porsche su savršeni zajedno. Ne samo zato što dijele visokoefikasni pristup, već naročito zbog njihovog sportskog karaktera. Do 2022. investiraćemo više od šest milijardi eura u električne automobile, a do 2025., 50% svih novih Porsche vozila bi trebalo imati električni pogon. Ipak, u narednih deset godina ćemo se fokusirati na razvoj i optimizaciju benzinskih motora, plug-in hibridnih modela, ali i električnih sportskih automobila.“

19:06 | Feb 27, 2019

KOMENTARI (0)