VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nasljednik Lamborghinija Aventador odgođen do 2024.

Ne tako lijepe vijesti iz Lamborghinija

 

Na papiru, u Lamborghiniju cvjetaju ruže. Sa nedavno objavljenim podacima o skoro udvostručenoj prodaji zahvaljujući Urusu, sa strane, sve izgleda bajkovito za italijanskog proizvođača sa bazom u Sant'Agati. Do kraja godine se očekuje i obaranje rekorda kompanije sa više od 8.000 prodatih automobila. Međutim, nije sve tako kako se čini. CEO Volkswagen grupacije, Herbert Diess nije zadovoljan finansijskim ostvarenjima, gledajući u Ferrari kao uzor koji izuzetno dobro kotira.

 

Kompletna situacija u Lamborghiniju će se odraziti na određene modele i njihovu sudbinu. Konkretno, tu mislimo na Aventadora koji je trebao uskoro dobiti svog nasljednika. To se ipak neće desiti, barem ne još pet godina. Dolazak Aventadorovog nasljednika je odgođen ponovo, a nova godina dolaska je 2024., dok će novi Huracan stići godinu kasnije.

 

Razlog? Audi, koji je vlasnik Lamborghinija, ne želi investirati novac u razvoj V12 motora kako bi zadovoljavao nove emisione standarde u Evropi. Umjesto toga, ciljaju na razvoj hibridnih V8 motora za oba pomenuta modela što bi značilo da V12 odlazi u historiju. Postoji velika šansa da 4.0 litarski V8 kojeg je razvio Porsche bude nova pogonska jedinica Huracana i Aventadora.

 

O tome kako će izgledati Aventadorov nasljednik, još uvijek ne postoje zvanični podaci. Postoje glasine koje govore da bi automobil mogao biti baziran na konceptu Terzo Millenio. Ipak, još uvijek nije jasna sudbina ovog modela do 2024. Predstavljen je 2011., a da bi ga Lamborghini držao u „životu“, potreban mu je facelift, za koji je potrebno izdvojiti novac, a to Lamborghini svakako ne želi.

09:16 | Aug 7, 2019

KOMENTARI (0)